Dok iz FBiH svaki dan ode jedan doktor

Ljekari i stomatolozi stupaju u generalni štrajk: 'Dosta je! Bez riječi su prestali kontaktirati s nama!'

Hronika06.07.17, 08:22h

Ljekari i stomatolozi stupaju u generalni štrajk: 'Dosta je! Bez riječi su prestali kontaktirati s nama!'
Našem strpljenju došao je kraj, to je odluka više od 4.000 doktora i stomatologa koji su dio ovog sindikata, kaže dr. Hočko

 

Ono što je najavljivao mjesecima, Samostalni savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH na jučerašnjoj redovnoj generalnoj skupštini u Mostaru je i ostvario.

 

Dakle, doktori i stomatolozi okupljeni u okviru ovog sindikata sredinom septembra stupaju u generalni štrajk, rekao je za Oslobođenje prim. dr. Izet Hočko, jedan od čelnika ovog sindikata.

 

“Pregovori koje smo vodili s federalnim Ministarstvom zdravstva, odnosno s kantonalnim vladama su jednostrano prekinuti! Umjesto da dogovor o kolektivnom ugovoru bude postižgnut do kraja juna, oni su bez riječi prestali kontaktirati s nama”, ogorčen je dr. Hočko.

 

Doktori i stomatolozi iz FSSS-a traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora, kojim će biti regulisana njihova prava i obaveze primjerene aktuelnom trenutku.

 

Pregovori su, i to nakon insistiranja Saveza, počeli 21. februara ove godine, a njihov je cilj je bio ne samo bolji status doktora medicine i stomatologije već i cjelokupnog zdravstva.

 

Jedan dnevno doktor odlazi iz Federacije BiH, kaže crna statistika. 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook