'nastat će politički haos'

Dodik: Ako se 1. mart potvrdi kao praznik, nemamo šta da tražimo u BiH

Front05.07.17, 12:19h

Dodik: Ako se 1. mart potvrdi kao praznik, nemamo šta da tražimo u BiH
Nakon eventualne odluke koja bi, kaže, potvrdila obilježavanje 1. marta, “onda mi više nemamo šta da tražimo u BiH"

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da očekuje da Ustavni sud BiH prihvati apelaciju poslanika Narodne skupštine RS-a o neustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti BiH, kao i 25. novembra Danom državnosti BiH.

 

Nakon eventualne odluke koja bi, kaže, potvrdila obilježavanje 1. marta, “onda mi više nemamo šta da tražimo u BiH".

 

Tvrdi da će “nastati pravi politički haos, ako Ustavni sud BiH donese neku drugu suštinsku odluku, osim da se ukida obilježavanje 1. marta i 25. novembra u BiH”.

 

To očekuje, kaže, nakon što su sudije Ustavnog suda BiH donijele odluku o ukidanju 9. januara kao Dana RS-a.

 

-Nemamo šta drugo očekivati, kada su se drznuli da to nama urade s 9. januarom. Radi se o istim stvarima koje su sudije donijele u odluci o ukidanju 9. januara kao Danu RS-a, čime su rekli da to ugrožava neke druge, a zna se sasvim sigurno da 1. mart nije dan koji Srbi obilježavaju, pa su prema tome i mi smo ugroženi - ustvrdio je Dodik.

 

Ustavni sud BiH razmatrat će na sjednici sutra u Sarajevu zahtjeve poslanika Narodne skupštine RS-a za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti BiH, kao i za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook