Panika u Štabu za vanredne situacije

Veliki požar u Trebinju: Razbuktala vatrena stihija ubrzano se približava gradskim naseljima

Hronika28.06.17, 10:05h

Veliki požar u Trebinju: Razbuktala vatrena stihija ubrzano se približava gradskim naseljima
Postoji opravdana sumnja da bi, ukoliko se ne zaustavi, vatrena stihija vrlo lako mogla da zaprijeti i brdu Crkvina i kompleksu Hercegovačka Gračanica

 

Na zahtjev gradskog Štaba za vanredne situacije u Trebinju danas je pokrenuta velika akcija gašenja požara na području više sela na Zupcima.

 

Nakon sinoćne sjednice ovog štaba odlučeno je da se u gašenje vatre, koja je aktivna već pet dana, osim pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, dobrovoljnog vatrogasnog društva „Lastva“ i Civilne zaštite, uključe i pripadnici Civilne zaštite Hidroelektrana na Trebišnjici i Centra za gazdovanje kršom, jer je širenje požara prema gradskim naseljima veoma ubrzano.

 

Vatrena stihija prijeti da pređe preko Golog brda, dok se njen drugi krak širi prema Orovcu i Lastvi. Požar ima i treći krak koji je aktivan na području zubačkih sela Željevo i Rapti, te se ponovno širi prema selu Turmenti.

 

Zbog nepristupačnog terena otežano je gašenje vatre. 

 

U Štabu za vanredne situacije smatraju da je potrebno presjeći pojas požara, koji se ubrzano približava gradskim naseljima, kako bi se spasila sva pokretna i nepokretna imovina građana.

 

Postoji opravdana sumnja da bi, ukoliko se ne zaustavi, vatrena stihija vrlo lako mogla da zaprijeti i brdu Crkvina i kompleksu Hercegovačka Gračanica.

 

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Trebinje u prvih pet mjeseci ove godine evidentirano je 70 šumskih požara.

 

Trebinje su u protekla 24 sata potresla i četiri zemljotresa slabijeg intenziteta.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!