Testiran van takmičenja

Bh. kickboxeru četiri godine kazne zbog dopinga

Sport27.06.17, 15:17h

Bh. kickboxeru četiri godine kazne zbog dopinga
Supstanca metenolone je vrlo popularna među sportistima i često se zloupotrebljava, sama ili u kombinaciji sa drugim steroidima

 

Bosanskohercegovačkom kickbokseru Semiru Deliću izrečena je kazna zabrane takmičenja u trajanje od četiri godine.

 

Delić je testiran prilikom doping kontrole van takmičenja 13.04.2017 i tom prilikom je u njegovom uzorku urina utvrđeno prisustvo zabranjene supstance metenolone, i njenog metabolita 1-methylen-5α-androstan-3α-ol-17-one, koji pripadaju klasi „S1.1a Egzogeni anabolički androgeni steroidi“.

 

Kazna teče od dana obavljanja doping kontrole i Delić će se moći vratiti takmičenju 14.04.2021.

 

Supstanca metenolone je vrlo popularna među sportistima i često se zloupotrebljava, sama ili u kombinaciji sa drugim steroidima. Ne utječe znatno na povećanje mišićne mase, ali pokazuje efekat u smislu poboljšanja definicije mišića. Koristi se oralno ili u obliku injekcija, i kao depo preparat. Spada u anabolike dugog dejstva, sa umjerenim anaboličkim efektima i vrlo slabim androgenim efektima (najslabijim u odnosu na sve druge steroide). 

 

Međutim, rizici po zdravlje su brojni, kao što su: ometanje regularne endogene produkcije testosterona i gonadotropina, zbog čega dolazi hormonalnog disbalansa i pojave ginekomastije; abnormalan rast ili razvoj kolagenih vlakana što rezultira smanjenjem ukupne snage tetiva; povećavanje agresivnosti; pojava depresije i pojave psihotičnih karakteristika; pojava akni vulgaris, pojačavanje dlakavosti; kardiovaskularni rizici; utjecaj na promjene nivoa holesterola, imunološke funkcije, reproduktivni i urogenitalni sistem, te na jetru.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook