Svečanost u povodu inauguracije predsjednika Srbije

Vučić: Ne moramo da pravimo nove Jugoslavije... Mi, generacije koje su stvorili ratovi, želimo samo mir!

Front23.06.17, 20:38h

Vučić: Ne moramo da pravimo nove Jugoslavije... Mi, generacije koje su stvorili ratovi, želimo samo mir!
Svečanost prate iznimne mjere sigurnosti, a neki od čelnika iz regije i svijeta imaju i dodatno osiguranje, a o svima će brinuti najelitnije jedinice vojske i policije

 

U Beogradu je u petak navečer počela svečanost u povodu inauguracije srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a ceremoniji u Palati "Srbija" prisustvuje više od 20 šefova država i vlada, te visokih međunarodnih dužnosnika.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom dočekao je visoke goste i uzvanike, a potom se obratio okupljenima u povodu stupanja na dužnost šefa države.

 

aleksandar-vucic-supruga-tamara

Foto: slobodnaevropa.org

 

- Želim da kažem svim našim komšijama na Zapadnom Balkanu da će Srbija pokušavati sa vama da gradi mostove prijateljstva, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u petak u Palati "Srbija" pred više hiljada zvanica koje su došle da mu čestitaju stupanje na dužnost šefa države - javlja Slobodna Evropa.

 

„Zajedno možemo planine da pomijeramo. Ne moramo da pravimo nove Jugoslavije, ali radeći zajedno za naše građane postići ćemo bolje sutra“, rekao je Vučić, govoreći o regionalnim odnosima.

 

Mi smo generacija proistekla iz toliko toga lošeg, nije nam preostalo ništa drugo nego da prestanemo da ratujemo, rekao je Vučić i dodao:

 

"Mi koje su stvorili ratovi, želimo samo mir, za nas nema tema o kojima više ne želimo da govorimo. Vrijeme je kada zidovi moraju da padnu, a izgrade se mostovi."

 

Govoreći o odnosima sa velikim silama, predsjednik Vučić je rekao da Srbija nema prostor da pravi provalije.

 

"Nalazimo se na evropskom putu, želimo tu da ostanemo, da gradimo dobre odnose sa svima. Želimo dobre odnose sa SAD, ali se ponosimo i dobrim odnosima sa Rusijom, čak i kada druge zemlje nemaju tako dobre odnose", rekao je Vučić.

 

Prema ranijim službenim najavama, inauguraciji prisustvuje 5.000 gostiju i uzvanika iz zemlje i svijeta, diplomatskog zbora, predstavnika političkog i javnog života, a skup je ocijenjen kao "najveće okupljanje stranih dužnosnika u Srbiji u posljednje gotovo četiri decenije".

 

Svečanost prate iznimne mjere sigurnosti, a neki od čelnika iz regije i svijeta imaju i dodatno osiguranje, a o svima će brinuti najelitnije jedinice vojske i policije.

 

"Prisustvo velikog broja dužnosnika iz regije i svijeta govori o interesu za Srbiju kao stabilnog partnera u regiji i Evropi i o poštovanju koje Aleksandar Vučić, kao zagovornik te politike suradnje, uživa", prenijeli su beogradski elektronski mediji izjave analitičara i visokih srbijanskih dužnosnika.

 

Za praćenje inauguracije i pratećih događaja akreditirano je više od 500 domaćih i stranih novinara, kamermana i fotoreportera i nekoliko desetaka redakcija, agencija i televizijskih kuća.

 

Vučić je dužnost šefa države službeno preuzeo svečanom prisegom 31. maja u Skupštini Srbije nakon pobjede s 55,03 posto osvojenih glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila.

 

Protest "protiv diktature" u Beogradu

Protest "protiv diktature" održan je večeras na Trgu republike u Beogradu, uz muziku preko razglasa.
 

Među okupljenima je bilo i političara iz opozicije: Đorđe Vukadinović, Zoran Živković, Janko Veselinović, a nosili su se transparenti "Protiv terora vlasti", "ostavka", kao i velike kartonske "zarđale kašike", prodaju se pištaljke i bedževi...

 

Nije bilo šetnje, a nakon manje od sat vremena okupljeni su se razišli.

 

Skupu na Trgu republike se priključila i skupina "Čuvari vatre" koja je protest počela ispred Narodne skupštine, prenosi Tanjug.

 

Protest se održao u vrijeme kada je u Palati Srbija svečanost povodom inauguracije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića gdje je više od 5.000 gostiju, među kojima šefovi država i vlada i visoki zvaničnici zemalja regiona, Evrope i svijeta.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook