uzročnik virus hantaan

Pojavila se mišja groznica u Potkozarju

Hronika16.06.17, 18:52h

Pojavila se mišja groznica u Potkozarju
Hemoragijsku groznicu sa bubrežnim sindromom (HGBS) ili mišju groznicu karakterišu visoka temperatura i krvarenje na koži, sluzokoži i unutrašnjim organima

 

Zbog pojave nekoliko slučajeva oboljelih od mišje groznice u potkozarskim selima, iz Doma zdravlja Gradiška apelovali su u petak na stanovništvo da preduzmu mjere zaštite od zaraze, te da se jave ljekaru ukoliko imaju simptome.

 

Hemoragijsku groznicu sa bubrežnim sindromom (HGBS) ili mišju groznicu karakterišu visoka temperatura i krvarenje na koži, sluzokoži i unutrašnjim organima.

 

"Obolijevanje ljudi javlja se češće u pojedinačnim slučajevima, naročito u godinama kada je znatno povećana brojnost glodara. Uzročnik je virus Hantaan, a izvor razne vrste glodara koje preko svojih izlučevina zagađuju sredinu i hranu", upozoravaju iz Doma zdravlja.

 

Vrijeme od zaražavanja do pojave znakova bolesti iznosi tri do 45 dana, a bolest počinje naglo uz visoku temperaturu, drhtavicu, glavobolju, bol u grlu, žeđ i suvoću usta, može da se javi crvenilo i krvarenje iz nosa i na sluzokoži oka.

 

U drugoj fazi bolesti javljaju se oštećenja bubrega, bolovi u trbuhu i krvarenja iz pojedinih organa.

 

Zaraza sa oboljelog od mišje groznice se ne prenosi na druge osobe.


Sadržaj ovog članka kopiran je sa portala Nezavisnih novina, a original se nalazi na linku: http://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Pojavila-se-misja-groznica-u-Potkozarju/430907

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook