Posljednji pozivi, ceduljice i objave sa Snapchata

Tužne poruke zarobljenih u gorućem neboderu: 'Nećemo uspjeti izaći, volim te'

Hronika15.06.17, 16:31h

Tužne poruke zarobljenih u gorućem neboderu: 'Nećemo uspjeti izaći, volim te'
U požaru zgrade poginulo je, prema posljednjim podacima, 17 osoba, a njih 74 su teško povrijeđene. Zapovjednik londonske policije je rekao kako očekuje da će broj žrtava vjerovatno još rasti...

 

Tužni posljednji pozivi, poruke i objave sa Snapchata objavljeni su nakon što su ih poslali prestravljeni stanari koji su ostali zarobljeni unutar goruće zgrade Grenfell Tower. U požaru zgrade poginulo je 12 ljudi, a još 74 je teže ozlijeđeno.

 

Tinejdžerica koja živi u zgradi u zapadnom Londonu nazvala je najbolju prijateljicu i rekla joj "Nećemo uspjeti, volim te".

 

Djevojka, njene dvije mlađe sestre, majka, otac i baka nakon toga nisu pronađeni.

 

- Moj komšija mi je rekao da jedna od djevojaka nazvala njegovu kćerku oko 12.30 i rekla joj kako neće uspjeti izaći i rekla joj je da je voli. Ona ima oko 13 godina, mislim. Niko ih nakon toga nije uspio kontaktirati. Strašno. Tamo su tri kćeri, jedna ima oko dvije godine, druga je osnovnoj školi, a treća u srednjoj, rekla je stanarka zgrade 42-godišnja Hulya za Daily Mail.

 

Još jedna od tužnih scena bila je napola izgorjela stranica sa dječjim rukopisom. Pronađena je među krhotinama kraj zgrade.

 

- Ne mogu opisati svoje osjećaje. Jako, jako sam sretan. Imam puno ideja i planova. Imam puno snova koje želim ostvariti, pisalo je na cedulji. Snovi i želje sada su možda zauvijek izgubljeni.

 

U međuvremenu, majka dvoje djece 32-godišnja Ranya Ibrahim nije viđena otkad je poslala Snapchat poruku svojoj prijateljici dva sata nakon što je požar počeo.

 

- Moja prijateljica Ranya Ibrahim živi na najvišem spratu sa svoje djece koji imaju tek tri i pet godina. Dobila sam Snapchat video od Ranye oko tri ujutro, nekoliko sati nakon što je požar počeo. Od tada se nisam čula s njom, ispričala je Ranyina prijateljica Maseen.

 

Maseen je dodala kako je u videoporuci vidjela da je Ranya ostala zarobljena i počela se moliti.

 

Francis Dean ispričao je kako se tokom požara čuo sa svojom sestrom Zainab kojoj su vatrogasci rekli da ostane u svom stanu na 14. spratu zajedno sa svojim dvogodišnjim sinom Jeremiahom.

 

- Sestra me nazvala da mi kaže da je u zgradi požar. Rekao sam joj da napusti zgradu, ali mi je rekla kako su joj vatrogasci rekli da ostane u stanu. To je bilo rano ujutro i od tada se nisam čuo s njom. Bojim se najgoreg, rekao je Dean.

 

Dean je dodao kako su vatrogasci koristili njegov mobitel da razgovaraju sa njegovom sestrom.

 

- Rekao joj je da ostane smirena i da dolaze po nju. To joj je stalno ponavljao. Onda je meni dao mobitel i rekao mi da joj kažem da je volim. Tada sam znao da je došlo najgore. Mobitel se ugasio i nisam više mogao razgovarati s njom, dodao je Dean.

 

Još jedan od kojih se strahuje da je poginuo je Saber Neda. Živio je u stanu na najvišem spratu zgrade. Njegova žena Shakila (45) i sin Farhad (24) uspjeli su pobjeći. Njegova porodica tvrdi kako je ostao u stanu jer je bio povrijeđen.

 

Posljednji put su Sabera čuli oko 2.20 ujutro kada je nazvao rođaka i rekao mu da je zgrada u požaru i da nema pomoći.

 

I drugi stanari zgrade Grenfell Tower slali su poruke svojim prijateljima. Jedan od njih je poslao kako je zgrada u vatri i da ne može izaći.

 

U požaru zgrade poginulo je 17 osoba, a njih 74 su teško ozlijeđene. Zapovjednik londonske policije je rekao kako očekuje da će broj žrtava još rasti. Iza požara ostaju samo traumatične slike i sjećanja.

 

Samira Lamrani kaže kako je vidjela ženu koja je pokušala spasiti svoju bebu tako što ju je bacila sa desetog sprata zgrade kako bi je neko na tlu uhvatio.

 

Stanari koji su uspjeli pobjeći tvrde da se alarm nije upalio, a nasreću su ih probudili susjedi. Tvrde kako je službeni naputak bio da ostanu u stanovima.

 

Michael Paramsivan, koji živi na sedmom spratu sa djevojkom i kćerkom, kaže da su lako mogli poginuti.

 

- Da smo poslušali njih i ostali u stanu. Poginuli bi. Na 12. spratu sam vidio troje djece kako mašu sa prozora. Lako se moglo vidjeti njihove siluete. I onda ih je odjednom samo progutala vatra, kaže Paramsivan.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook