FOTO/ Na festivalu u Beogradu predstavila babuške s feredžama

Kćerka sam Gorana Bregovića, ali sam normalan lik... I u Parizu jedem burek i grah!

Showbizz15.06.17, 15:23h

Kćerka sam Gorana Bregovića, ali sam normalan lik... I u Parizu jedem burek i grah!
Talentovana Ema Bregović je oduvijek okružena umjetnošću, pa ne čudi što joj je ona postala životni poziv

 

Kćerka muzičara Gorana Bregovića rođena je u Parizu, Likovnu akademiju je završila u Nantu, a od prošle nedjelje njeni radovi se mogu vidjeti na grupnoj izložbi "Svjetlost i sjenke" u Beogradu, u okviru festivala "Dev9".

 

Imala je dvije samostalne izložbe u Beogradu i jednu u Gradu svjetlosti, ali ističe da uvijek sa zadovoljstvom dolazi u srbijansku prijestonicu.

 

"Na festivalu savremene umjetnosti izloženo je nekoliko mojih skulptura, a jedna od njih je prije više od mjesec dana prikazana u Cirihu", kaže najstarija od tri Bregine kćerke, koje nekadašnji vođa "Bijelog dugmeta" ima sa suprugom Dženanom.

 

ema-bregovic

 

"U Francuskoj je drugačiji akademski sistem. Ovdje biraš jedan odsjek, a tamo kada završiš likovnu akademiju možeš sve da radiš, da se baviš slikarstvom, vajarstvom... Više volim da radim skulpture i instalacije, mada sam dugo i crtala. Ostalo mi je još da završim master".

 

Koliko je teško uspjeti u Parizu?

 

"Veliki gradovi daju iluziju o velikim perspektivama. Toliko je mladih umjetnika koji bukte od ideja, ali nije jednostavno pronaći svoj put. Meni je super u Srbiji i u Beogradu".

 

goran-bregovic-s-kcerkama

 

Šta vam se najviše dopada u Srbiji?

 

"Koliko god sam se privikla na francusku kulturu i običaje, u našoj kući je vladao balkanski fazon. To znači da jedemo burek i pasulj. Osjećam se kao slobodni atom, koji nije ni tamo, ni ovamo. I svuda se apdejtujem, jer imam duplu kulturu. Beograd je metropola, a Pariz i te kako. Kombinacija tih dviju kultura može da izrodi nešto sjajno, i na tome radim. Ovdje upoznajem nove ljude, obožavam ih jer su topli i žele da pomognu. Nije sve u parama, već u ljudskim relacijama. Najviše volim da provodim vrijeme sa zanatlijama, jer su zanimljiviji. Kada sam u Beogradu pripremala posljednji projekat sa babuškama koje nose feredže, radila sam sa livcima godinu i po dana. Još nije bila ekskluzivna izložba tih babuški, ali su neke izložene na ovom festivalu".

 

Da li je prednost ili opterećenje biti Bregina kćerka?

 

"Srećom, ne živim estradnim životom, i to je veliko olakšanje. Živimo jednostavno, bez glamura, družim se sa normalnim ljudima. Roditelji su me uvijek tjerali da studiram, možda ću da upišem još jedan fakultet. Interesuju me filozofija, psihologija i antropologija. Ne mislim da me je ikada sputavalo to što sam kćerka Gorana Bregovića. Roditelji su mi govorili da ništa ne može da padne s neba, da mora mnogo da se radi i da je to suština života".

 

Dopada li vam se muzika koju stvara vaš otac?

 

"Veoma sam ponosna na njega, ne samo zato što mi je otac, već mislim da mu je divna muzika. Iskoristio je umjetnost da spaja ljude. Neke njegove pjesme su malo dosadnije, a neke su mi baš super, sve zavisi od ambijenta i trenutka. Ponekad odem na njegov koncert ako mi je blizu i imam vremena. Ne gajim taj mit da non-stop slušam njegovu muziku. Volim, recimo, sevdalinke, to bogatstvo i mješavinu kultura. Trube i bubnjevi su instrumenti koje najviše volim da čujem u pjesmi. Naravno, sve me vuče ovdje, ali s druge strane, znam da ne mogu tu da bacim sidro. Veliko je bogatstvo ne vezati se za jedno tlo. Protiv sam svakog nacionalizma, mislim da je bitno da svi budemo zajedno".

 

(Kurir.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

*******************************************************

 

Pogledajte bonus video na DEPO TV!

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook