raznolik li je psovački repertoar

Čije se majke psuju na hrvatskom primorju: Od šiptarskih i četničkih na cesti do balijskih među pastirima...

Hronika15.06.17, 11:32h

Čije se majke psuju na hrvatskom primorju: Od šiptarskih i četničkih na cesti do balijskih među pastirima...
Zbog prometne nesreće u Smilčiću na repertoaru se našla i „majka četnička“, a situacija se dodatno zaoštrila nakon što je psovač majke uz to i priprijetio da će „pobiti sve Srbe“

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Iako „govor mržnje" u Hrvatskoj najpreciznije opisuje Zakon o suzbijanju diskriminacije koji prepoznaje gotovo sedamnaest diskriminacijskih osnova, na zadarskom području se, prema podacima policije, sve svodi na vrijeđanje po vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, odnosno – psovanje majke. U različitim sukobima tijekom prošle godine, kada je policija evidentirala sedam kaznenih djela ili prekršaja s elementima zločina iz mržnje, opsovano je tako pet majki različitih nacionalnosti, pa i ona – kršćanska, te „mila majka“ za što je prijavljeno šest osoba.

 

- Može se reći da je situacija vrlo živopisna.  Protiv svih počinitelja podnesene su odgovarajuće prijave - kazao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije koja je prvu intervenciju zabilježila 16. siječnja u Zadru na Poluotoku gdje je stradala „šiptarska“ majka. Nakon što je dostavno vozilo kojim je upravljala žena albanske nacionalnosti u uskom varoškim ulicama zasmetalo jednoj Zadranki. Žena je vozačici opsovala majku, poručivši uz to i ostalim iz njenog „plemena“ da se „vrate u rupu iz koje su došli“.

 

- Puna mi je kapa Šiptara - pripomenula je. 

 

Ista se majka isti mjesec na istom mjestu ponovno našla na tapetu nakon nesuglasica vlasnika stana sa podstanarom albanske nacionalnosti. Iako detalji sukoba nisu poznati, poznato je da mu je Zadranin opsovao „šiptarsku majku“. U ožujku je u Zadru stradala i „kršćanska majka“ nakon prometne nesreće u ulici Put Nina. Psovka je upućena na adresu vozača koji je uzrokovao prometnu nesreću oduzevši prednost prolaska starijem Zadraninu.

 

- J… ti majku kršćansku – vikao mu je razjareno.

 

Zbog prometne nesreće u Smilčiću na repertoaru se našla i „majka četnička“, a situacija se dodatno zaoštrila nakon što je psovač majke uz to i priprijetio da će „pobiti sve Srbe“.

 

- Bit će vam gore nego u Oluji - zaprijetio je vozaču automobila koji je uzrokovao prometnu nesreću.

 

„Majka četnička“ opsovana je i u lipnju nakon međusobnog sukoba dvojice mještana u kafiću u Gračacu, a prije toga u veljači na istom mjestu na red je došla i „majka ustaška“.

 

„Balijska majka“ svoje je mjesto pronašla u listopadu u Gubavčevom polju gdje je pastir muslimanske vjeroispovijesti čuvao ovce. Kako su mu životinje ušle u polje žene srpske nacionalnosti, ona mu je opsovala „balijsku majku“. Pastir joj je na uvrede uzvratio psovanjem srpske i - mile majke uz dodatak da „puši k….“.  

 

Tijekom ove godine na meti su se našli i policajci protiv kojih je upućen govor mržnje na majici koju je nosio mladi Zadranin. Mladić je u ugodnoj šetnji Fošom na sebi nosio majicu kratkih rukava sa natpisom A.C.A.B. („All Cops Are Bastards“ ili u prijevodu „Svi policajci su kopilad“).

 

U policijskoj postaji morao je skinuti majicu, koja mu je potom oduzeta. Nije poznato da li je iz policije izišao gol do pasa, ali je poznato da je izišao sa prekršajnom prijavom koja ga tereti za vrijeđanje policije.

 

Kad je u pitanju „govor mržnje“ odnosno prekršaji i kaznena djela s elementima mržnje ili iskazivanja nesnošljivosti prema pripadnicima određenih društvenih skupina, policija je u Hrvatskoj prošle godine podnijela 98 optužnih prijedloga, a u prva tri mjeseca ove godine ukupno sedam optužnih prijedloga za prekršaje iz Zakona o suzbijanju diskriminacije koji podrazumijeva stvaranje neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na nekoj od diskriminacijskih osnova. Kaznena djela najčešće su počinjena putem Interneta i društvenih mreža (7) ostavljanjem komentara kojima se poziva na nasilje i mržnju prema određenim skupinama, zatim ispisivanjem grafita (4), izvikivanjem poruka mržnje na stadionu tijekom odigravanja nogometne utakmice (2) te lijepljenjem naljepnica na kojima se prikazuju fotografije koje pozivaju na nasilje i mržnju (1).

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

*******************************************************

 

Pogledajte bonus video na DEPO TV!

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook