Cijene kao da su za milijunaše, a ne turiste s obiteljima od kojih i živimo ostatak godine. U cijeloj Dalmaciji odlučili su, već tradicionalno, podići cijene dokle ide- piše 24sata.hr.
Ujutro sam otišao po kavu u diskont, kad ono šok, preko noći su cijene narasle duplo. Nasreću, imamo vrt, pa ne moramo kupovati voće i povrće. Ove cijene su za Donalda Trumpa, ne za turiste od kojih živimo, rekao je stanovnik Privlake kraj Zadra.
Dućani nisu jedini koji podižu cijene. Kako dolazi turistička sezona, trgovci, vlasnici restorana, kafića i fast foodova u cijeloj Dalmaciji odlučili su, već tradicionalno, podići cijene dokle ide.
- Nisam ovo očekivao, jednostavno je preskupo - rekao je jedan od turista u Rovinju gdje je cijena kilograma bijeloga grožđa narasla do nevjerojatnih 80 kuna. Iako crno grožđe stoji deset kuna manje, mnogi vjeruju kako je to i dalje preskupo.
Usporedimo li cijene u drugim dijelovima Hrvatske, vidimo kako ljudi u Slavoniji mogu i dalje mirno spavati jer ne moraju dizati kredit kako bi kupili kilu marelica. Tamo ih možete naći za 15 kuna, dok je u Rovinju 35 kuna skuplje i kilogram stoji čak 50 kuna. S trešnjama se ponavlja ista stvar. Dok će turist u Istri izdvojiti čak 70 kuna, za kilogram u Slavoniji prodaju se za prihvatljivih deset kuna.
- Nisam htio pristati na to, otišao sam u market i shvatio da nije ni tamo ništa bolje. Preskupo je to - prokomentirao je turist. Prodavači na štandovima cijene brane domaćom odličnom kvalitetom. Uz to, objašnjavaju kako im najam za mjesto za štand godišnje stoji i do 50.000 kuna pa si moraju nekako pokriti troškove, a uz to i nekako zaraditi.
- Bez obzira na to koliko zaradim, svoje mjesto moram platiti 35.000 kuna godišnje. Zato moramo biti skuplji - objašnjava prodavačica na vodičkoj tržnici. Iz udruge za zaštitu potrošača upozoravaju da iako trgovcima ovakav način poslovanja donosi trenutačnu zaradu, to je ipak samo kratkoročno jer nitko se neće htjeti vratiti na mjesto gdje ih se krade. Danas se sve više može naći na internetu kako se upozoravaju turisti na visoke cijene.
Trgovci: Tko voli, nek' izvoli, tko nema, nek ne dolazi
Ipak, neki govore kako turisti ne dolaze kod nas kako bi hodali po tržnicama, nego uživali u lijepom krajoliku, domaćim proizvodima i povijesnim znamenitostima. Problem je upravo u tome što se cijene dižu svugdje.
Kako turisti vole i fino pojesti ili ako su u žurbi brzo pojesti, provjerili smo cijene u restoranima.
U Slavoniji jeftinije
Obični hamburger s pomfritom u restoranu u Rovinju platit će 70 kuna, a ima ih i po 100 kuna. Kod nas u Slavoniji za tu cijenu hamburgera možete dobiti gotovo cijelo pečeno prase, napisao je šaljivo Slavonac na društvenoj mreži. Dok će kutiju jaja u diskontu kupiti za 12 kuna, u restoranu će za jaje s kobasicom morati izdvojiti i 50 kuna. Ne začuđuje kad mnogi turisti odluče radije napraviti sendvič i pojesti ga u hodu, nego za isti platiti 28 kuna. Ako odluče sjesti na ručak u centru Splita, morsku platu neće pronaći ispod 250 kuna. Nakon toga tko odluči popiti kavu bolje mu je da uzme auto i sjedne nekoliko kilometara izvan grada.
Otići će našim susjedima
Cijene kava i sokova nešto su na što se najviše ljudi žali. Malu kavu s mlijekom u centru Dubrovnika naplaćuju i po 35 kuna. - Točno se sjećam, prije 20 godina na rivi u centru Paga kavu sam platio 8 kuna, a danas mi naplaćuju 15 kuna. Niti želimo to plaćati niti si to možemo priuštiti - rekao nam je Hrvoje iz Zagreba. Iako je Ministarstvo turizma krajem prošle godine najavilo oko 10 milijuna noćenja više u 2017. godini nego prošle godine, ono što stručnjaci napominju je odlazak turista, koji bi inače došli kod nas, do naših susjeda koji ne iskorištavaju sezonu kako bi napumpali cijene.
- Ovo je slobodno tržište. Nažalost, istina je da trgovci i ugostitelji često zloupotrebljavaju turističku sezonu. Osobito u malim mjestima na obali, gdje nema previše konkurencije i gdje mogu nabiti cijene. Jedino što turisti mogu jest kupiti proizvod gdje je jeftiniji - gotovo papagajski ponavljaju u udruzi Potrošač svake godine pred početak sezone.
Osim na cijenama pića i hrane, turisti nailaze i na skup parking. Tako ćete u Dubrovniku parkiranje platiti 25 kuna, a samo 30-ak kilometara dalje - u Crnoj Gori - dvije kune.
Dok neki tvrde kako treba dići cijene jer u usporedbi s drugim europskim zemljama nije ni toliko skupo, drugi ipak smatraju kako netko iz Hrvatske tko želi uživati u svojem odmoru takve cijene jednostavno neće moći plaćati.
- Cijena mesa uvijek skoči u sezoni. Kila teletine je poskupjela 15 kuna ove sezone. To su jako visoke cijene za nas i jednostavno to ne želimo kupiti - rekla nam je Jova Glavan iz Privlake kraj Zadra.
Deru se svi, i naši i strani
Uz domaće ljude, najviše ispaštaju i radnici koji u Dalmaciju dođu samo kako bi malo više zaradili. Plaća im je minimalna, a hranu, smještaj i potrepštine moraju plaćati isto kao i ostali turisti koji tamo odsjedaju. Svi se pitaju gdje je kraj svemu tome. - Gdje su granice pohlepi, svake godine je sve skuplje. Otjerat ćemo sve goste koji nam pune itekako praznu državnu kasu, a sigurno ni domaći turisti više neće dolaziti - zaključila je Jova.
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
************************************************
Pogledajte bonus video na DEPO TV!
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook