KRAH POSLJEDNJEG CRNOG IDOLA

Šokantne riječi na suđenju Billu Cosbyju: Ne brinite, gospođo, u vašu kćer samo sam penetrirao prstima!

Hronika14.06.17, 14:45h

Šokantne riječi na suđenju Billu Cosbyju: Ne brinite, gospođo, u vašu kćer samo sam penetrirao prstima!
Čovjek kojeg se desetljećima smatralo uzorom pristojnog, građanskog života afroameričke zajednice - po svemu sudeći - bio je monstruozni serijski silovatelj i zlostavljač desetaka žena. Zadnji čin urušavanja mita Cosby bit će kaznena presuda


"Nemojte se brinuti, samo sam je penetrirao prstima", navodno je rekao Bill Cosby u podužem telefonskom razgovoru s majkom djevojke koja ga je optužila za silovanje. “Osjećam se loše dok vam ovo govorim, zvuči perverzno, kao da sam perverzna osoba”, navodno je nastavio i pokušao uvjeriti majku kako je djevojka doživjela orgazam.


Tko god je odrastao gledajući “Cosby Show” - pet godina zaredom najgledaniju humorističnu seriju u SAD-u - ne može ni u najgoroj noćnoj mori zamisliti dobroćudnog oca obitelji, Cliffa Huxtablea, kako izgovara te rečenice. No, on ih je vrlo vjerojatno izgovorio, piše Jutarnji.hr.


Ponudio kolač


Ne možemo biti sasvim sigurni jer je rečenice prenijela Gianna Constand, majka navodne žrtve Andreje Constand, na suđenju za silovanje i seksualno napastovanje koje je počelo ovog ponedjeljka. Prvi telefonski razgovor koji su vodili, u kojem je navodno pokušao smiriti žrtvinu majku, nije bio sniman. No, penetracija prstima se sigurno dogodila jer ju je Bill Cosby priznao.


U izjavi koju je dao u sklopu građanske parnice 2005. godine priznao je kako se upustio u određeni seksualni odnos s Andrejom Constand, no tvrdio je da se radilo o sporazumnom odnosu.


“Sljedeće jutro ponudio sam joj kolač od borovnice”, izjavio je. “Ponudio sam joj čaj. Sjela je i pričali smo. Ne puno, ali smo pričali. Ispratio sam je iz stana. Nije izgledala ljutito. Nije mi rekla ‘da to nisi više nikad napravio’. Nije izašla bijesna jer vjerujem da dobro procjenjujem ljude i njihove emocije kada se radi o romantičnim i seksualnim pitanjima.” Na istoj snimci odvjetnik Andreje Constand potom je sarkastično primijetio: “Unatoč njegovom talentu za razumijevanje ženskih reakcija, nije primijetio da je ona gay dok mu policija nije rekla”.


Prije samog odnosa, Cosby je Constand ponudio tri plave tablete. Ona tvrdi kako joj je rekao da se radi o biljnim tabletama protiv napetosti. On tvrdi da se radilo o antihistaminicima. Constand tvrdi kako joj se nakon tableta počelo vrtjeti te da je počela na mahove gubiti svijest. Nije se mogla micati, rekla je. Cosby ju je prenio na kauč i počeo dirati.


Otpečaćeni spisi


Constand je tek nakon godinu dana priznala majci što joj se dogodilo te noći, nakon tko zna kojeg u nizu stresnog prisjećanja tog događaja. Nazvala ju je i povikala: “Mama, silovao me je! Moraš me saslušati. Mama, mislim da imam PTSP”.


Otišla je na policiju u siječnju 2005. i prijavila napastovanje, no optužbe su odbačene zbog nedostatka dokaza. U ožujku je pokušala podići građansku tužbu, no ovaj put je priložila 13 anonimnih izjava žena i djevojaka koje su tvrdile da je i njih Cosby drogirao i potom iskoristio. Sljedeće godine, tužba je završila nagodbom u kojoj je Cosby platio nepoznati iznos, zapisnik je zapečaćen, a obje su stranke potpisale kako neće iznositi nikakve detalje o slučaju.


Cijela je priča ostala zaboravljena do 2014., kada je komičar Hannibal Buress tijekom nastupa prozvao Cosbyja zbog licemjerja. “Podignite svoje hlače, crnci, bio sam na TV-u u osamdesetima”, rekao je Buress imitirajući Cosbyja. “Da, ali ti siluješ žene, Bill Cosby. Zato stišaj malo to ludilo”. Pozvao je publiku da googlaju pojam “Bill Cosby silovanje”. “To... ima više pogodaka nego ‘Hannibal Buress’ “, rekao je.


Googlanje nije bilo potrebno. Snimka njegova nastupa ubrzo je postala viralni hit koji je pokrenuo bujicu optužbi. Od tada do danas, više od 60 žena optužilo je Cosbyja da im je učinio isto za što ga optužuje Andrea Constand, ili gore. No, u gotovo svim slučajevima nastupila je zastara. Osim u slučaju Constand.


Sudska nagodba


Andrea Constand zatražila je od suda da se skine pečat sa zapisnika iz njezine građanske parnice jer je Cosby prekršio sporazum o neiznošenju detalja kada se počeo javno braniti od novih optužbi. Zapisnik je potom otpečaćen i pušten u javnost, na zahtjev AP-a.


Pored izjava Andreje Constand, koja je grafički opisala navodno zlostavljanje, javnost je prvi put mogla doznati i za Cosbyjeve izjave, koji je otvoreno priznao kako se seksao s puno mladih djevojaka u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća te da im je davao tablete za smirenje. Sud u saveznoj državi Maryland izjave je proglasio novim dokazima i ponovno otvorio istragu o seksualnom napastovanju Andreje Constand.


Dok razmjeri skandala nisu izbili u javnost, Cosby je bio jedan od najvećih uzora afroameričke zajednice u Sjedinjenim Državama.

 

Zna se da je švrljao

 

No, da je bio ženskaroš, bilo je relativno poznato njegovim prijateljima i kolegama. Joseph C. Phillips, koji je u seriji glumio zeta Cliffa Huxtablea, u seriju je došao 1989. smatrajući Cosbyja svojim idolom.


“Kada sam se pridružio glumačkoj ekipi, činilo se da svi znaju da je Bill švrljao”, opisao je prije dvije godine u svojem blogu. “Bilo je to nešto čega su svi bili svjesni bez da je itko o tome pričao. Bila je to činjenica koju su svi prihvaćali. Bila je tu i beskrajna parada lijepih mladih djevojaka koje su prolazile kroz studio. Svijetle puti. ‘Dobre’ kose. Jedna ljepša od druge.”


Nije o tome mnogo razmišljao, smatrao je relativno normalnim da je bogatima i slavnima teško reći “ne” lijepim djevojkama koje im se bacaju pod noge. Kada je čuo glasine o optužbama za silovanje, bio je uvjeren da se radi o lažima, kakve se mogu čuti o brojnim slavnim osobama. No, mišljenje je promijenio kada je sreo staru prijateljicu kojoj je Cosby bio mentor. Kada ju je pokušao pitati “je li ju Cosby ikada...”, briznula je u plač i prije nego što je završio pitanje. Philips je danas uvjeren da je Cosby kriv, ali smatra da to i dalje ne umanjuje pozitivne stvari koje je učinio u životu, da je to dvoje potrebno odijeliti.

 

Cosbyjeva televizijska supruga i kćeri većim su dijelom odlučile šutjeti o svojem nekadašnjem šefu. Phylicia Rashad, koja je glumila suprugu Claire, stala je u obranu njegove ostavštine i našla se pod naletom kritika zbog rečenice izvađene iz konteksta, nakon čega nije više komunicirala s medijima.


Iza rešetaka


Keisha Knight Pulliam, u seriji najmlađa kći Rudy, rekla je da Bill Cosby koji je napastovao 40 žena nije Bill Cosby kojeg ona poznaje. “Mogu jedino govoriti o muškarcu kojeg znam i volim, koji je bio primjer, i ne možete mu oduzeti velike stvari koje je napravio”, rekla je.


Sličan je stav imao i Malcom-Jamal Warner, koji je glumio Cliffova sina Thea. “Bill Cosby kojeg poznajem bio je divan prema meni i brojnim drugima. Ono što je učinio za komediju i za televiziju je legendarno i povijesno. Ono što je učinio za crnu zajednicu je bilo neprocjenjivo. To je Bill Cosby kojeg ja poznajem”, rekao je.


Ipak, ostatak televizijske obitelji Huxtable drži se znatno suzdržanije. Neki ne žele razgovarati s medijima, poput Lise Bonet i Tempestt Bledsoe, koje su glumile Denise i Vanessu. S druge strane, Raven-Symone, koja je glumila posvojenu kćer od Denise, izjavila je da će svoj sud donijeti tek nakon što se iznesu svi dokazi.


Očekuje se da će suđenje Cosbyju trajati oko dva tjedna, nakon čega će porota započeti vijećanje. Ako bude proglašen krivim po sve tri točke optužnice, mogao bi dobiti između 10 i 30 godina zatvora. Za 79-godišnjeg komičara i nekadašnji uzor milijunima mladih, to bi vrlo vjerojatno moglo značiti ostatak života iza rešetaka. No, čak i ako bude oslobođen, razmjeri skandala koji su izašli na vidjelo u protekle tri godine definitivno znače smrt Cosbyja kao idola.

 

(Jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook