data saglasnost za prijedlog

Šarović: Vijeće ministara prihvatilo primjedbe iz RS-a o Krivičnom zakonu

Front14.06.17, 13:31h

Šarović: Vijeće ministara prihvatilo primjedbe iz RS-a  o Krivičnom zakonu
Ministar je napomenuo da su, komentirajući tekst Nacrta Krivičnog zakona, iz Ministarstva pravde RS-a kazali da uvažavaju činjenicu da je postojeći Krivični zakon BiH, odnosno član 145., potrebno usaglasiti s okvirnom odlukom Vijeća Evrope kako bi se ispunile preporuke "Moneyvala"

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović kazao je danas novinarima u Sarajevu da je Vijeće ministara na jučerašnjoj sjednici prihvatilo primjedbe i sugestije iz Republike Srpske u pogledu izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH te da su u načelu dali saglasnost za ovaj prijedlog zakona.

 

- U toku je sravnjenje svih komentara i primjedbi, konačan tekst izmjena i dopuna krivičnog zakona nećemo vidjeti tokom narednih dana, dok kroz Zapisnik ne konstatujemo da li su sve primjedbe ugrađene u novi tekst zakona - rekao je Šarović, dodajući da je za članove Vijeća ministara BiH iz Saveza za promjene bio opredjeljujući stav iz RS-a koji su u nekoliko navrata dali o ovom pitanju.

 

Ministar je napomenuo da su, komentirajući tekst Nacrta Krivičnog zakona, iz Ministarstva pravde RS-a kazali da uvažavaju činjenicu da je postojeći Krivični zakon BiH, odnosno član 145., potrebno usaglasiti s okvirnom odlukom Vijeća Evrope kako bi se ispunile preporuke "Moneyvala".

 

- Slažemo se s tim, to je obaveza koja stoji pred BiH, u tom smislu imamo saglasnost resornog ministarstva da se krećemo u okviru onoga što je definirano u okvirnoj konvenciji i u dodatnom protokolu o cyber kriminalu, jer to i jeste dio člana 145. - kazao je Šarović.

 

Također, dodao je da je resorno ministarstvo konstatovalo da je predloženi tekst Krivičnog zakona - član 145. u suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Ovaj prijedlog, kako je istakao Šarović, ograničava slobodu izražavanja i može imati različite konotacije u svojoj primjeni.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pojasnio je da ministar pravde RS-a Anton Kasipović traži da se u potpunosti implementira okvirna odluka Vijeća Evrope koja kaže da je negiranje genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti krivično djelo - samo u slučaju da je negiranje izvršeno na način da se podstiče na nasilje i poziva na mržnju prema određenoj grupi.

 

- To je stav Ministarstva pravde RS-a i mi smo poslušali njihov stav o pitanju definicije ovog člana - kazao je Šarović i dodao  da se o tome da li su određene odredbe dobre ili ne može komentirati samo onda kada tekst tog zakona, koji je sada u pripremi, bude konačan.

 

Kako je rekao, predloženi tekst će konačno biti utvrđen na narednoj sjednici, kada bude utvrđeno i to da li su sve korekcije koje su tražili ministri Saveza za promjene uvažene.

 

- Tek nakon toga ovaj zakonski prijedlog ići će u parlamentarnu proceduru s glasovima ministara iz srpskog naroda ili bez njihovih glasova - dodao je.

 

(Foto: Arhiv/ FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook