SIPA sumnja da je krenuo u Siriju

Na granici uhapšen Enes Mešić s pet hiljada eura: Vehabija ranije privođen zbog obrezivanja supruge

Hronika14.06.17, 08:39h

Na granici uhapšen Enes Mešić s pet hiljada eura: Vehabija ranije privođen zbog obrezivanja supruge
U februaru 2013. godine, protiv Mešića je otvorena istraga zbog zastrašujućeg nasilja nad 22-godišnjom Amelom B. iz okoline Busovače. Nesretna djevojka je 6. januara iz travničke bolnice dovezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu u kritičnom stanju

 

Enes Mešić, kojeg je Sud BiH prošle godine osudio na višegodišnju kaznu zatvora zbog ućešća u paravojnim formacijama u Siriji, uhapšen je ponovo juče u mjestu Rudo, na graničnom prelazu.

 

Ova informacija potvrđena je Avazu u Graničnoj policiji BiH koja ga je uhapsila i o svemu obavijestila SIPA-u.

 

Kod Mešića je pronađena veća količina novca, tačnije 5.000 eura. Kako saznaje Avaz, SIPA je danas Mešića zbog osnovane sumnje da je ponovo pokušao otići na ratište u Siriji, preuzela i zvanično uhapsila.

 

Podsjećamo, kontroverzni Mešić je od ranije poznat javnosti jer je prije nekoliko godina uhapšen zbog obrezivanje svoje supruge.

 

enes-mesic

 

Enes Mešić kao jednan od najagresivnih pripadnika vehabijske zajednice u selu Dubnica kod Kalesije već godinama puni novinske stupce, piše Oslobođenje.

 

Tokom 2016. godine Sud BiH je Mešića i još šest pripadnika vehabijske zajednice osudio na ukupno 12 godina i pet mjeseci zatvora zbog ratovanja na području Sirije.

 

Presudom, Mešić je osuđen na tri godine zatvora, Adem Karamuja na dvije, Mirza Kapić na godinu i deset mjeseci, Jasmin Jašarević i Salko Imamović na po godinu i četiri mjeseca, dok je Ibro Delić na godinu i 10 mjeseci, a Samir Hadžalić na godinu za priključivanje terorističkim organizacijama na području Sirije.

 

U obrazloženju presude tada je navedeno da je Tužilaštvo BiH van svake sumnje dokazalo da su se optuženi tokom 2013. i 2014. godine priključili jedinicama koje su Ujedinjene Nacije (UN) proglasile terorističkim. Optuženi su napustili BiH i ilegalno prešli granicu Turske i Sirije, gdje su se priključili tamošnjim organizacijama, stajalo je u presudi.

 

U februaru 2013. godine, protiv Mešića je otvorena istraga zbog zastrašujućeg nasilja nad 22-godišnjom Amelom B. iz okoline Busovače. Nesretna djevojka je 6. januara iz travničke bolnice dovezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu u kritičnom stanju.

 

Kako su mediji tada pisali, po život opasne povrede genitalija, koje ni najiskusniji ljekari do tada nisu vidjeli, nanio joj je muž Enes Mešić, pri pokušaju obrezivanja koji je on sam uradio.

 

Dvije godine kasnije, u medijima se pisalo da je Mešić sklopio šerijatski brak sa tada 21-godišnjom Elmom Đ. Namjera mu je bila da je prebaci na sirijsko ratište, ali su ga u tome spriječile policijske snage koje su uhapsile Elmu. Navodno je prije nje, još dvije djevojke odveo u Islamsku državu i ostavio ih tamo, piše Oslobođenje.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Avaz.ba/ md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook