VIDEO/ 'Technlogy versus Fire' MEĐU 20 NAJBOLJIH U SVIJETU

Priča o bh. uspjehu: Studenti eletrotehnike i mašinstva iz Tuzle ušli u finale velikog NASA-inog takmičenja

Tehno13.06.17, 15:52h

Priča o bh. uspjehu: Studenti eletrotehnike i mašinstva iz Tuzle ušli u finale velikog NASA-inog takmičenja
Tim od devet članova koji čine studenti elektrotehnike i mašinstva iz Tuzle jedan je od dva tima koji su pobijedili na NASA-inom takmičenju održanom krajem aprila u gradu soli


Tim "Technlogy versus Fire" iz Tuzle u finalu je NASA Space Apps Challengea u kategoriji "Best use of hardware" (najbolja upotreba hardvera), a to je znači da su među 20 najboljih od preko 2.000 rješenja iz cijelog svijeta.


Ovi vijest potvrdila je za Faktor Tanja Madžarević, organizatorica NASA Space Apps Challengea u Tuzli.


Tim od devet članova koji čine studenti elektrotehnike i mašinstva iz Tuzle jedan je od dva tima koji su pobijedili na NASA-inom takmičenju održanom krajem aprila u gradu soli. NASA Space Apps Challenge istovremeno je održan u više od 70 zemalja širom svijeta, a najbolji iz svakog grada ušli su u uži krug takmičenja, gdje najbolje bira žiri koji je imenovala Američka svemirska agencija (NASA).


- Mi smo radili na rješenju problema šumskih požara. Napravili smo algoritam koji će na osnovu stelitskih podataka detektirati gdje se najviše izbijaju šumski požari. Na to mjesto postavljali bi naše nodove, a to su u stvari lopte napunjene protupožarnim prahom i koje imaju na sebi razne senzore temperature i vlage - objasnio je projekat svog tima Mustafa Spahić.


On dodaje da bi ti uređaji omogućavaju vatrogascima da odrede kako će se vatra širiti te bi, ukoliko bude potrebe, mogli eksplodirati i spriječiti širenje vatre.

 

Pogledajte promotivni video projekta...

 


Tim "Technlogy versus Fire" čine: Kenan Mehinović, Valentin Stjepić-Ćosić, Mirza Imamović, Mustafa Spahić, Tarik Omerčehajić, Irfan Brković, Dino Bošnjić, Ajdin Nakičević i Omar Jahić.


Cilj Space Apps Challengea, koji je ove godine prvi put održan u BiH a širom svijeta se održava od 2012. godine, jeste da kreativni timovi ili pojedinci dijele svoje ideje i nastoje riješiti stvarne probleme vezane uz svemir i Zemlju.


Učesnici su u svojim zamislima koristili podatke o našoj planeti, koje NASA već godinama skuplja u nastojanju da nauči što vise o Zemlji i njenim komponentama, koje uključuju okeane, tlo i živa bića.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook