VIDEO/ Nastavak suđenja Seferovićima

Sudnicom se prolomio glasan plač: Prvi put prikazana fotografija beživotnog tijela Dženana Memića

Hronika13.06.17, 12:56h

Sudnicom se prolomio glasan plač: Prvi put prikazana fotografija beživotnog tijela Dženana Memića
Danas su u sudnici osim fotografije preminulog Memića prikazani i snimci videonadzora sa Kuvajtske rezidencije te kuće Šerifa Konjevića koji se nalaze u neposrednoj blizi mjesta na kojem je nastradao Memić

 

Suđenje Ljubi i Bekriji Seferović, koji se terete za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće u kojoj je nastradao Dženan Memić, nakratko je prekinuto nakon što je danas u sudnici prvi put prikazana fotografija stradalog Memića neposredno nakon nesreće.

 

Jecaje i suze nije mogla zadržati Arijana Memić, sestra rahmetli Dženana ali ni preostali dio publike koji se danas našao u sudnici, piše Faktor.ba.

 

Tijelo na suprotnoj strani

 

Sliku Dženanovog tijela u trenucima nakon što je povrijeđen sačinio je Nebojša Veljović, pripadnik Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji se prvi našao na mjestu događaja u večernjim satima 8. februara 2016.

 

Snimak je na CD-u dobrovoljno predao Tužilaštvu, a na njemu se može vidjeti kako Dženan leži pored ceste, na stomaku i u neposrednoj blizini drveta.

 

Sudnicom se u jednom trenutku prolomio glasan plač Dženanove sestre, a burno su reagovali i advokat optuženih Rusmir Karkin te opunomoćenik porodice Memić, Ifet Feraget. Igor Todorović, predsjedavajući Sudskog vijeća, napravio je kratku pauzu.

 

 

Prethodno, sudija je pitao tužiteljicu Aminu Ruždić može li precizirati gdje se tačno tijelo nalazi, a na osnovu prikazane fotografije.

 

Tužiteljica nije mogla to kazati pojasnivši kako je to definisano u ranije iznesenim dokazima na kojima su radili vještaci te kako jedino može reći da se tragovi sa mjesta događaja poklapaju sa položajem tijela Dženana Memića na fotografiji.

 

Međutim, odbrana se nije složila sa Tužilaštvom. Prema tvrdnji advokata koji zastupaju Seferoviće odnosno Memiće, tijelo se nalazi na suprotnoj strani u odnosu na navode optužnice.

 

Prema optužnici tijelo Memića je pronađeno na lijevoj strani ceste, a iz fotografije proizilazi, tvrde advokati, da se tijelo nalazi sa desne strane uz drvo.

 

Danas su u sudnici osim fotografije preminulog Memića prikazani i snimci videonadzora sa Kuvajtske rezidencije te kuće Šerifa Konjevića koji se nalaze u neposrednoj blizi mjesta na kojem je nastradao Memić.

 

Na snimcima se vidi, prema tvrdnjama Tužilaštva, kako ulicama Velika aleja i Jasike prolazi kombi T4 u vlasništvu Seferovića i to nekoliko minuta nakon nesreće, oko 22:31 sati.

 

Rusmir Karkin usprotivio se ovakvim tvrdnjama Tužilaštva kazavši kako niko od vještaka koji su svjedočili u dosadašnjem postupku nije kazao kako je to baš taj kombi T4 odnosno onaj koji je bio u vlasništvu Seferovića.

 

-Ovo su tvrdnje Tužilaštva KS, sud će cijeniti dokaze – kazala je Ruždić odgovarajući na prigovog Karkina.

 

Nema saobraćajne nesreće

 

Muriz Memić, otac Dženana Memića, koji je danas također prisustvovao suđenju ogorčen je sudskim postupkom koji se vodi u sarajevskom sudu za smrt njegovog sina.  

 

- Tužilaštvo KS je obmanulo javnost, oni su obmanuli Ustavni sud BiH, oni su organizirana kriminalna grupa. Nikad im halaliti neću. Evo danas je prikazana fotografija, a oni i dalje guraju svoje laži. Saobraćajna nesreća ne dolazi u obzir, to dokazuje prvi obdukcioni zapisnik, jedini na koji ja pristajem. Ljekar koji je operisao Dženana rekao mi je da to nije saobraćajna nesreća, da je povrijeđen tupim predmetom. To je za mene kraj. Ja to od početka dokazujem i ja cu to dokazati – kazao je za Faktor Memić.

 

Suđenje u ovom predmetu biće nastavljeno 20. juna kada će Tužilaštvo KS u sudski spis uložiti i preostale materijalne dokaze.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook