Trebao davno biti iza rešetaka

Zloglasni Mile Mesar ponovo na imanju državljanina BiH držao kao roba: Nećeš ti nikud, polomiću ti kosti!

Hronika13.06.17, 08:08h

Zloglasni Mile Mesar ponovo na imanju državljanina BiH držao kao roba: Nećeš ti nikud, polomiću ti kosti!
Kad je nakon mjesec shvatio da ne radi pod uvjetima kakve je dogovorio s Milivojem, zatražio je od "poslodavca" dozvolu da posjeti rodbinu u Travniku

 

Zbog krivičnog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, odnosno trgovine ljudima, splitsko Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv Milivoja Utrobičića  (44) iz Slimena, poznatijeg pod nadimcima "Mile debeli" i "Mile mesar", piše Avaz

 

Ovo nije prvi put da se Mile mesar susreće s ovakvim optužbama, i Dnevni avaz je već ranije pisao o Utrobčiću, no ovo je najnoviji slučaj, s od kraja marta ove godine. 

 

"Mile mesar" je tada, prema krivičnoj prijavi, preko Ružice R., svoje dugogodišnje poznanice i državljanke BiH, tražio da mu nađe nekoga ko bi radio ilegalno na njegovom imanju.

 

Ona je pronašla Dž.Z., koji je tada bio u teškoj financijskoj situaciji i trebao mu je posao te mu je rekla da će kod Mile imati osiguran smještaj i hranu, platu od 1.500 KM.


Primamljen dobrim uvjetima, istog dana sastanak Milivoja i potencijalnog radnika dogovoren je u jednoj ćevabdžinici u Travniku te je dogovoreno da Dž.Z. počne raditi već sljedeći dan.

 

Dan poslije Milivoj U. u citroenu C5 prevozi radnika legalno preko državne granice na prijelazu Gornji Vinjani te tad od Dž.Z. traži putnu ispravu koju je zadržao i nakon policijskog pregleda na granici.

 

Odvezao ga je potom na imanje i smjestio u staru kuću, a već idućeg dana od ranog jutra ovaj je krenuo s čišćenjem ilegalne klaonice, odvoženjem klaoničkog otpada, pomagao je pri klanju stoke, čistio i hranio stoku, izvodio građevinske i sve druge potrebne radove.

 

Tog prvog i drugog dana nesretni je radnik radio po 15 sati bez pauze.


Kad je nakon mjesec shvatio da ne radi pod uvjetima kakve je dogovorio s Milivojem, da su posao i radno vrijeme teži od dogovorenog, da se radi ponekad i cijele noći bez redovne prehrane, i to isključivo mesom iz klaonice koje nije veterinarski pregledano, zatražio je od "poslodavca" dozvolu da posjeti rodbinu u Travniku, želeći tako pobjeći od "pakla".
 

No, Milivoj mu je, stoji u prijavi, zaprijetio: "Nećeš ti nikud, ići ćeš kad mene bude volja jer ću ti polomiti kosti, dopustit ću ti da ideš kad napraviš sve što treba, a to će biti za 15 dana".
 

Budući da je Dž.Z. inzistirao na tome da želi otići, Mile ga je pokušao udariti, što je ovaj izbjegao.

 

Zbog svega, a znajući po pričama da je Milivoj nasilna i osuđivana osoba, čovjek se preplašio te je 27. aprila pobjegao s imanja. Kako nije imao novca kod sebe jer nije bio isplaćen, pješke je i stopirajući došao do prijelaza Kamensko i tamo je sve ispričao policiji.
 

 

Nakon dobivenog sudskog naloga pretraženo je imanje. Policija je tamo zatekla još jednog državljanina BiH koji je počeo bježati, no uhapšen je te je potvrdio riječi odbjeglog radnika.

 

Milivoj U. nije tada bio dostupan policiji, a nedavno nije došao na ročište na Županijski sud u Splitu u postupku gdje ga USKOK tereti za pljačke mjenjačnica i šverc više od tone i pol mesa bez papira te preprodaju raznih ukradenih predmeta.

 

Inače, već prije je prijavljivan zbog trgovine ljudima, preprodaje marihuane, otmice, trovanja ljudi mesom zaraženim trihinelom.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!