danas u ferhadiji

Tri i pol sata agonije u Addiko banci u Sarajevu: Dužnici napolje neće, a službenici ne mogu!

Hronika10.06.17, 20:00h

Tri i pol sata agonije u Addiko banci u Sarajevu: Dužnici napolje neće, a službenici ne mogu!
Nudili im i sendviče i vodu, ali "vode nije pilo". Prvo plaćali po 5 pfeniga u banci, ometali poslovanje. Onda sjeli na pod i čekali kraj ovakvih problema- piše N1

 

Tri i pol sata trajala je agonija u poslovnici Addiko banke u Ferhadiji - najprometnijoj šetnici Sarajeva.

 

Dužnici, njih osamsedeset napolje neće, službenici - ne mogu! 

 

Nudili im i sendviče i vodu, ali "vode nije pilo". Prvo plaćali po 5 pfeniga u banci, ometali poslovanje. Onda sjeli na pod i čekali kraj ovakvih problema- piše N1.

 

"Ja sam operisala karcinom dojke prije dvije godine. Zbog ovog kredita, ja nisam smjela na bolovanje otići. Zamislite kad vi svome djetetu morate svaki dan reći - 'Ja nemam, ja ne mogu'", kazala je Amra Hodžić, jedna od dužnica.

 

A htjela je samo krov nad glavom. Četrdeset hiljada maraka za stan pretvorilo se u 100.000 zbog porasta švicarskog franka spram eura. Protiv Addiko banke - nekadašnje "Hypo", dobila pvostepenu presudu. Ugovor za kredit proglašen nevažećim. Drugostepenu čeka vraćajući kredit, kao i mnogi. A nerijetko ostaju i bez krova nad glavom!

 

"Pa ne da im prijeti deložacija. Nad mnogim je izvšena deložacija i to je razlog zašto smo se okupili - da kažemo stop deložaciji, dok ne kaže sud, odnosno zakonodavac svoje, jer očigledno je da mnogi korisnici kredita neće dočekati pravdu", ocijenio je Kemal Duraković, predsjednik Udruženja "Švicarac".

 

Oči dužnika uprte u federalni Parlament.

 

Inače, komisija koja se bavi ispitivanjem zakonitosti kredita u švicarskim francima, uputila je prijedlog ka Federalnom parlamentu da se Nacrt zakona o konverziji kredita iz švicarskih franaka u KM u parlamentarnu procesudru uputi ne u formi nacrta, već u formi prijedloga.

 

A Nacrt je prošle godine usvojen u oba doma. Banka - predlagala kamatnu stopu od 5,99%, povrat novca od 30% i konverziju prema aktualnom kursu! "Ne dolazi u obzir, rekli korisnici." Danas iz banke ovaj odgovor:

 

"Ovo nama potvrđuje dvije stvari. Jednu - da je ta kritična masa korisnika CHF kredita drastično smanjena i ne vidim logike da se rješava zakonskim putem, jer danas govorimo svega o 935 korisnika kredita. Druga - da je jedini način da se riješi ovaj problem direktan dogovor banke i klijenta", kazala je Sanela Pašić, direktorica Addiko Bank.

 

Čupanje iz duga sizifov je posao, a 9.802 Bosanca i Hercegovca digli su kredit u švicarskim francima, kažu u Udruženju "Švicarac". Dvasetčetiri osobe sebi već su presudile - zbog duga. Duga sve više, strpljenja sve manje. Sada idemo kući, ali se i vraćamo - drugi put brojniji, jači, oštriji, rigorozniji, poručuju dužnici.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook