DAN NAKON ŠTO MU JE SUD ODBIO ŽALBU

Masovni ubica Anders Breivik promijenio ime: Ovako se u Norveškoj skoro niko ne zove...

Hronika09.06.17, 19:28h

Masovni ubica Anders  Breivik promijenio ime: Ovako se u Norveškoj skoro niko ne zove...
- Mogu potvrditi da je promijenio ime, to je zvanično - izjavio je advokat Oystein Storrvik za AFP, potvrđujući izvještaj norveških novina Verdens Gang

 



 

Norveški masovni ubica Anders Behring Breivik promijenio je ime u Fjotolf Hansen, izjavio je u petak njegov advokat, dan nakon što je Vrhovni sud odbio žalbu neonaciste na "nehumane" zatvorske uslove.

 

- Mogu potvrditi da je promijenio ime, to je zvanično - izjavio je advokat Oystein Storrvik za AFP, potvrđujući izvještaj norveških novina Verdens Gang (VG).

 

Upitan zašto je Breivik odlučio promijeniti ime, Storrvik je kazao: "Ne želim objaviti detalje naših razgovora".

 

Breivik je u julu 2011. prerušen u policajca ubio 69 ljudi, većiniom tinejdžera, u kampu mladih Laburističke stranke na otoku Utoya, kratko nakon što je ubio osam ljudi u bombaškom napadu pred zgradom vlade u Oslu.

 

On nikada nije izrazio žaljenje što je počinio najteži zločin u norveškoj poslijeratnoj istoriji. Kazao je da je ubio svoje žrtve jer su prigrlile multikulturalnost.

 

Prije nego što je izveo napade, on je širio svoj ideološki "manifesto" potpisan imenom Andrew Berwick.

 

Pretraga norveškog registra firmi potvrdila je da je Breivik Geofarm, poljoprivredna firma stvorena s namjerom da nabavi gnojivo korišteno za proizvodnju bombe, sada registrovana na ime Fjotolf Hansen.

 

Iako je Hansen veoma često prezime u Norveškoj, ime Fjortolf se rijetko koristi, ako se uopće ikada i koristilo, prenosi AFP.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook