Čak tri vlade nisu pronašle rješenje za ovaj problem

Željeznice FBiH moraju platiti Končaru devet miliona KM za voz koji se ne koristi: Kreće postupak prinudne naplate!

Hronika08.06.17, 11:30h

Željeznice FBiH moraju platiti Končaru devet miliona KM za voz koji se ne koristi: Kreće postupak prinudne naplate!
Končar je godinama pokušavao da postigne “džentlmenski sporazum”, ali da čak tri vlade koje su se u međuvremenu promijenile nisu pronašle rješenje za taj problem

 

Stalni arbitražni sud pri Hrvatskoj privrednoj komori u Zagrebu donio je pravosnažnu odluku prema kojoj Željeznice Federacije BiH moraju da plate oko devet miliona KM za isporučeni Končarov niskopodni voz, koji nikada nije plaćen, piše Srna, a prenose mediji.

 

Arbitražni sud je donio takvu odluku nakon postupka koji je uslijedio poslije višegodišnjeg izbjegavanja Željeznica FBiH, jednog od najveći gubitaša u BiH, da izmire obaveze.

 

Član Uprave Končar-Elektroindustrije Marina Kralj Miliša rekla je da ukoliko Željeznice FBiH ne izmire svoje obaveze prema ovoj kompaniji, biće pokrenut postupak prinudne naplate, što će dodatno povećati već velike troškove, prenosi Večernji list u izdanju za BiH.

 

Ona je podsjetila da je Končar godinama pokušavao da postigne “džentlmenski sporazum”, ali da čak tri vlade koje su se u međuvremenu promijenile nisu pronašle rješenje za taj problem.

 

List podsjeća da je taj voz, nakon što je nabavljen, samo nekoliko mjeseci bio u funkciji, te da već godinama leži u depou.

 

Vrijednost ovog projekta iznosila je 5,3 miliona eura, koji je omogućen zajmom hrvatske poslovne banke i osiguranjem Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

 

Željeznice FBiH do sada su Končaru uplatile nešto više od 800.000 eura kapare, poslije čega više nije uplaćen ni jedan fening.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook