satira o bosni u režiji aleša kurta

'Teferič' u Kamernom teatru 55: Razračunavanje s vlašću bez dlake na jeziku!

Kultura06.06.17, 12:25h

'Teferič' u Kamernom teatru 55: Razračunavanje s vlašću bez dlake na jeziku!
"Teferič" je satira o vlasti i kandžiji. Jedno selo u zabiti je na meti svakojakih haramija, oslobodilaca, kadija i juzbaša. Selo je metafora za Bosnu, onakvu kakvu je svako u sebi može raspoznati (ako baš mora). Ovo je priča o strahu. Strahu od vlasti, ali i o dubokom strahu od bilo kakve promjene

 

 

U srijedu, 07. juna, u 20:00 sati, u Kamernom teatru 55 će biti izvedena predstava pod nazivom "Teferič".


Riječ je o komediji koja se vrlo vješto, i bez dlake na jeziku, razračunava sa vlašću - na svim nivoima. Nije važno to što je vremenski smještena u doba turske vladavine na ovim prostorima. Još manje je važno što su glavni likovi seljani nekog malog i beznačajnog sela.

 

teferic-1


Ono što ovaj tekst čini bezvremenim je upravo to što on savršeno rezonira sa današnjim vremenom, sa današnjom vlašću i njenim (ne)odnosom spram svojih podanika, sa ulizivačkom sviješću potkazivača i sitnih vlastodržaca, mitom, korupcijom i nesvakidašnjim nepotizmom koji, neuništiv i vremenom nenačet, ostaje isti sad, kao i prije nekoliko stoljeća.


"Teferič" je satira o vlasti i kandžiji. Jedno selo u zabiti je na meti svakojakih haramija, oslobodilaca, kadija i juzbaša. Selo je metafora za Bosnu, onakvu kakvu je svako u sebi može raspoznati (ako baš mora). Ovo je priča o strahu. Strahu od vlasti, ali i o dubokom strahu od bilo kakve promjene.

 

teferic-3


Predstava "Teferič" je izvedena u okviru Sterijinog pozorja 2017, 31. maja u Novom Sadu.


Predstava "Teferič" je premijerno izvedena 7. marta 2015. godine, povodom obilježavanja dana osnivanja Teatra i devedeset godina od rođenja Derviša Sušića.

 

(DEPO PORTAL/ad)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!