usvojena inicijativa nihada uka

Sarajevo: Spomenici Kemalu Montenu i Dariju Džamonji u parku kod FIS-a

Hronika05.06.17, 11:06h

Sarajevo: Spomenici Kemalu Montenu i Dariju Džamonji u parku kod FIS-a
Vijećnik Naše stranke dodao je da je park preko puta FIS-a odlična lokacija za postavljanje spomen obilježja dvojici umjetnika


 
Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno je usvojena inicijativa Nihada Uka, vijećnika Naše stranke, da se u spomen-parku preko puta FIS-a u ulici Mis Irbina postave spomen obilježja bosanskohercegovačkom kantautoru Kemalu Montenu i bosanskohercegovačkom piscu i novinaru Dariju Džamonji.

 

"Taj park urbanistički je predviđen kao spomen-park u kojem se već nalaze spomenici Mirzi Delibašiću i Davorinu Popoviću. Kemal Monteno i Dario Džamonja, također, zaslužni su građani našeg grada i vrijedni umjetnici koji su u svojim djelima afirmisali vrijednosti grada Sarajeva, a postavljanjem spomen obilježja Grad bi se djelomično odužio za sve ono što su učinili", istakao je Uk.

 

Vijećnik Naše stranke dodao je da je park preko puta FIS-a odlična lokacija za postavljanje spomen obilježja dvojici umjetnika.

 

"Pomenuti park nosi i simboličnu vrijednost i za Montena i  Džamonju s obzirom da je u pitanju na lokacija koja je veoma važna za kulturnu historiju našeg grada, a tu su i već podignuti spomenici Mirzi Delibašiću i Davorinu Popoviću. Podizanjem spomenika i Montenu i Džamonji na ovoj lokaciji dobili bismo mjesto u našem gradu koji će nove generacije podsjećati na naše sugrađane koji su bili prijatelji i predstavnici jednog od najljepših kulturnih razdoblja u našem gradu. Drago mi je što je Gradsko vijeće prepoznalo važnost ove inicijative i nadam se da će što prije biti realizirana", naglasio je Uk.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook