Premijer KS o novom udaru na džepove građana

Konaković o poskupljenju grijanja u Sarajevu: Iza sebe ćemo ostaviti uređeniji sistem po cijenu da izgubimo izbore!

Front03.06.17, 17:34h

Konaković o poskupljenju grijanja u Sarajevu: Iza sebe ćemo ostaviti uređeniji sistem po cijenu da izgubimo izbore!
Toplane su povećale cijenu za 8,3 jer udio energenta u cijeni grijanja iznosi cca 65 %. Toplane su tom neekonomskom politikom bile na rubu stečaja, grijanje je bilo potpuno ugroženo, strahovali smo na početku svake sezone da li će ga uopšte biti, tvrdi Konaković

 

KJKP "Toplane - Sarajevo" jučer su obavijestile korisnike centralnog grijanja da je Vlada Kantona Sarajevo na vanrednoj sjednici 31. maja donijela Odluku o visini tarifnih stavova kojom su usklađene cijene centralnog grijanja sa povećanom cijenom prirodnog gasa, koja je u primjeni od 1. aprila ove godine.

 

Nove cijene centralnog grijanja za sve kategorije korisnika su povećane za 8,3 posto, saopćeno je iz KJKP "Toplane - Sarajevo". 

 

Ovim povodom na svom Facebook profilu oglasio se i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, te naveo da je Vlada KS prošle godine dva puta smanjivala cijenu grijanja jer je cijena gasa padala.


- Prošle godine smo dva puta smanjivali cijenu grijanja u Kantonu Sarajevo jer je cijena gasa padala. Svako povećanje ili smanjenje gasa utiče na cijenu grijanja. BH Gas je uvećao Sarajevogasu cijenu, Sarajevogas Toplanama za 13,5 %. Toplane su povećale cijenu za 8,3 jer udio energenta u cijeni grijanja iznosi cca 65 %. Toplane su tom neekonomskom politikom bile na rubu stečaja, grijanje je bilo potpuno ugroženo, strahovali smo na početku svake sezone da li će ga uopšte biti. Korisnici Sarajevogasa su plaćali drastično veću cijenu grijanja od onih koji se griju putem Toplana. Bilo bi lakše ovako kako nam savjetuju iz stranaka koje su upravljale tim procesima. Da zažmirimo i izdržimo do izbora, da tako kupimo poneki glas, a firme odvedemo u stečaj i ugrozimo potpuno isporuku gasa i sezonu grijanja. Mi smo izabrali ovaj drugi put. Iza sebe ćemo ostaviti uređeniji sistem po cijenu da izgubimo izbore. Kad se cijena gasa poveća, mora se povećati cijena grijanja, kad se smanji, odmah smanjujemo cijenu grijanja. Mnogo smo naravno sretniji u ovom drugom slučaju. Zamazivanja očiju nema. Rashode i zapošljavanje u ovim firmama kontrolišemo - pojasnio je Konaković.

 

(DEPO PORTAL/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook