Srđan Puhalo/ Superiorni geni

Prilog kontroverznoj teoriji: Kako da evoluciju šuknem Srbima i uvjerim ih da su rođaci šimpanze?!


02.06.17, 09:43h

 

Frontal.ba

 

Elem ovih dana je bilo baš popularno među Srbima, ali vjerujem i među drugim balkanskim narodima, filozofirati o teoriji evolucije. Sve je počelo u Srbiji da bi se, kako to obično biva sa glupostima, prelilo i u Republiku Srpsku. O tome se čak morao izjasniti i Senat univerziteta, ali za divno čudo Dodik ništa nije rekao. On se bavio Ljubijom.

 

Kao svaki sorošovac koji po cijeli dan nasrće na pravoslavni identitet Srba u Republici Srpskoj razmišljao sam kako da evoluciju šuknem Srbima i uvjerim ih da su rođaci šimpanze sa kojima dijelimo 98% gena.

 

Elem uzmem ja knjigu i krenem da čitam. Čitam ti ja čitam i naletih na poglavlje „Mehanizmi evolucije“, gdje se govori o mutacijama, migracije i prirodna selekcija i dok ja to čitam u mislima mi se javlja Nikola Špirić.

 

Da je potrajao socijalizam Špirić bi vjerovatno bio nosilac spomenice NOB-a, kao i mnogi drugi Drvarčani rođeni nakon Drugog svjetskog rata. Elem, prosječan stanovnik Drvara je genetski predodređen da budu komunista i antifašista

 

Pitate se kakve veze ima Špirić sa evolucijom, mutacijom, migracijom i prirodnom selekcijom?

 

Mutacija u Drvaru

 

Svi mi dobro znamo da je Nikola Špirić rođen u Drvaru daleke 1956. godine. Da je potrajao socijalizam Špirić bi vjerovatno bio nosilac spomenice NOB-a, kao i mnogi drugi Drvarčani rođeni nakon Drugog svjetskog rata. Elem, prosječan stanovnik Drvara je genetski predodređen da budu komunista i antifašista. Neki su zbog te genetike goloruki skakali na njemačke tenkove i umirali na njima da bi drugi mogli živjeti. Kod Špirića se desila neka genetska mutacija i on je naprasno postao pravoslavac i svetosavac. Da li se ta mutacija desila u samom sastavu nukleotida pojedinačnih gena ili je došlo do promjena u genetskim skupovima teško je reći, ali su posledice bile evidentne i dramatične.

 

Migracija

 

Jedan od načina da se geni šire su i migracije. Na taj način mogu da nastanu novi genetički elementi u prirodnu populaciju. Sa dolaskom Špirića iz Drvara u Sarajevo, a potom i u  i Banjaluku,  on nastoji da miješa svoje gene sa drugim genima i tako genetsku kartu sredine u koju je došao učini učini bogatijom i raznovrsnijom. U želji da svoje gene učini kvalitetnijim miješa ih u mješovitom braku.

 

Kod Špirića se desila neka genetska mutacija i on je naprasno postao pravoslavac i svetosavac. Da li se ta mutacija desila u samom sastavu nukleotida pojedinačnih gena ili je došlo do promjena u genetskim skupovima teško je reći, ali su posledice bile evidentne i dramatične

 

Adaptacija i prirodna selekcija

 

Adaptacija rezultat uzajamnih odnosa organizma i sredine nastale posredstvom prirodne selekcije. Selekcija iz generacije u generaciju bira bolje prilagođena jedinke i eliminiše manje prilagođene. Jedan od primjera je Nikola Špirić. Njegova moć adaptacije je tolika da je od 1992. godine do danas (25 godina) promijenio najmanje pet političkih partija čiji se programi dijametralno razlikuju. Ta sposobnost adaptacije dovela je do toga da on i dalje figurira visoko u SNSD-u, dok je prirodna selekcija mnoge od prvoboraca i osnivača SNSD-a odbacila na smetljište istorije i socijaldemokratije.

 

Danas Špirića ima u Banjauci, Beču i Beogradu gdje nastoje da svojim superiornim genima usreće i obogate svekoliko čovječanstvo, na čemu im je evolucija neizmjerno zahvalna.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(Frontal.baDEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook