presuda krajem godine

Haški tužioci: Mladić nema osnova za puštanje na slobodu

Hronika31.05.17, 13:16h

Haški tužioci: Mladić nema osnova za puštanje na slobodu
Tužilac Peter McCloskey je u odgovoru na žalbu Mladićevih advokata naveo da “odbrana ignoriše ranije odluke i zato svoje neslaganje s odlukama Vijeća pokazuje neosnovanim napadima”

 

Haško tužilaštvo zatražilo je da se kao neosnovana odbaci žalba odbrane Ratka Mladića na odluku kojom je bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) odbijen zahtjev za privremeno puštanje na liječenje u Rusiju.

 

Tužilac Peter McCloskey je u odgovoru na žalbu Mladićevih advokata naveo da “odbrana ignoriše ranije odluke i zato svoje neslaganje s odlukama Vijeća pokazuje neosnovanim napadima”.

 

- Sudsko vijeće je pravilno ocijenilo da činjenica da je Mladić tako dugo bio u bjekstvu, pokazuje kako postoji značajan rizik da se on ne bi vratio u sjedište Tribunala ukoliko bi bio pušten na slobodu - naveo je McCloskey u svom podnesku, prenosi BIRN-Justice Report. 

 

Mladićeva odbrana je prošle sedmice uputila žalbu na odluku Haškog tribunala kojom je odbijen njegov zahtjev za privremeno puštanje na liječenje u Rusiju. U podnesku su Mladićevi advokati zatražili da bivši komandant Glavnog štaba VRS-a bude pušten na slobodu “uz bilo kakve uslove koje Žalbeno vijeće ocijeni potrebnim”.

 

Odbrana je istakla da su, odlukom kojom je odbijen Mladićev zahtjev za puštanje na slobodu u Rusiju, narušena prava njihovog klijenta.

 

Haško tužilaštvo je u odgovoru na tu žalbu naglasilo da je Vijeće pravilno cijenilo sve okolnosti i da prava optuženog nisu narušena.

 

- Prvostepeno vijeće pravilno je cijenilo medicinske dokaze i zaključilo da prava optuženog neće biti narušena i ako on ostane u pritvoru - rekao je tužilac McCloskey.

 

On je dodao da su Mladićevi advokati u svojoj žalbi naveli “neosnovane napade na Vijeće”.

 

- Odbrana u svojoj žalbi iznosi neosnovane i nejasne navode da vrijeme u kojem je donesena odluka kojom je odbijen zahtjev za puštanje na slobodu, predstavlja "političku poruku". Takvi navodi bez osnova, koji dovode u pitanje integritet Vijeća, nemaju mjesta u žalbi, a svakako ne pokazuju da je sama odluka bila nepoštena - kazao je McCloskey.

 

Mladić je, kao komandant VRS-a, optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata koji je u šest općina imao razmjere genocida, za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

Suđenje mu je počelo 2012. godine, a od maja 2011. nalazi se u pritvoru.

 

Presuda Mladiću očekuje se krajem godine.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook