Pritisci ne prestaju

Odbijen i drugi zahtjev sa KCUS-a o smjeni dekanese Almire Hadžović-Džuvo, a evo i zašto

Hronika30.05.17, 16:00h

Odbijen i drugi zahtjev sa KCUS-a o smjeni dekanese Almire Hadžović-Džuvo, a evo i zašto
U odbijenici ovakvog prijedloga istaknuto je da je 25. maja dostavljen podnesak o smjeni dekanese naslovljen na Nastavničko-naučno vijeće Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

 

Odbijen je i drugi zahtjev koji je stigao sa Kliničkog centra univerziteta (KCUS-a) u Sarajevu na čelu sa direktoricom Sebijom Izetbegović o smjeni dekanese Medicinskog univerziteta u sarajevu Almire Hadžović-Džuvo.

 

Na inicijativu članova Koordinacionog odbora KCUS-a od 25. maja zatražena je smjena dekanese, no donijet je zaključak da se odbacuje ovaj prijedlog kao nedopušten.

 

No, u odbijenici ovakvog prijedloga istaknuto je da je 25. maja dostavljen podnesak o smjeni dekanese naslovljen na Nastavničko-naučno vijeće Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

Uvidom u navedeni prijedlog konstatovano je da su podnosioci označeni članovi Koordinacionog odbora KCUS-a.

 

- U članu 127. stav 3. Zakona o visokom obrazovanju propisano je da obrazložen prijedlog za razrješenje dekana/direktora jednog ili više razloga navedenih u st. 1 ili 2 istog člana, vijeću može podnijeti osnivač visokoškolske ustanove, najmanje jedna trećina članova upravnog odbora visokoškolske ustanove, najmanje jedna trećina članova senata, rektor, najmanje jedna trećina članova vijeća organizacione jedinice. S obzirom da predmetni podnesak nije podnesen od lica ovlaštenih za podnošenje prijedloga za razrješenje dekana, to u konkretnom slučaju ne postoji zakonski uslovi za pokretanje postupka - piše u odbijenici zahtjeva članova Koordinacionog odbora KCUS-a.

 

Prethodni zahtjev za razrješenje je predat rektoru Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifatu Škrijelju, premijeru Vlade Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, ministru za obrazovanje, nauku i mlade KS Elviru Kazazoviću i Upravnom odboru Univerziteta u Sarajevu.
 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook