Zbog neprimjerenih istupa u medijima

VSTVBiH: Sudija Branko Perić 5. juna pred Disciplinskom komisijom

Hronika30.05.17, 13:58h

VSTVBiH: Sudija Branko Perić 5. juna pred Disciplinskom komisijom
Tužba protiv Perića je podnesena na osnovu pritužbe koju je disciplinskom tužiocu podnijelo Udruženje žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini

 

Disciplinski postupak protiv sudije Državnog suda Branka Perića, zbog neprimjerenih istupa u medijima, počet će pripremnim ročištem u ponedjeljak, 5. juna, potvrđeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), javlja BIRN-Justice Report.  

 

Tužba protiv Perića je podnesena na osnovu pritužbe koju je disciplinskom tužiocu podnijelo Udruženje žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini.

 

Udruženje je Perića prijavilo zbog njegovih medijskih istupa u “Nezavisnim novinama” u februaru 2015. godine. Prema prijavi, Perić je “javno pozivao na optuživanje generala Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u čijoj su zoni odgovornosti počinjeni zločini nad srpskim civilima”.

 

- Perić je direktno, subjektivno, pristrasno i neprofesionalno kršeći osnovne principe pravosudne profesije, pozivao na optuženje generala ABiH, čime diskreditira i omalovažava institucije Tužilaštva i Suda BiH te sugerira šta bi Tužilaštvo BiH trebalo da radi - navedeno je u prijavi Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

 

U kolumni objavljenoj u “Nezavisnim novinama”, Perić je napisao da “u Sarajevu nema političke volje da se sudi komandantima ABiH”, kao i da su “danas na vlasti politike koje su dovele mudžahedine i koje su im davale političku podršku”.

 

Za zločine počinjene od pripadnika odreda “El-Mudžahidin” sudi se bivšem komandantu Trećeg korpusa ABiH Sakibu Mahmuljinu. Optužnica protiv Mahmuljina je potvrđena krajem decembra 2015. godine za zločine koje su počinili pripadnici odreda “El-Mudžahidin” u Vozući, a on nije spriječio niti kaznio počinioce.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook