AZEM VLASI U SARAJEVU

Uznemirujuće poruke sa sesije Kruga 99: Može li doći do novih sukoba u regionu?!

Front28.05.17, 19:48h

Uznemirujuće poruke sa sesije Kruga 99: Može li doći do novih sukoba u regionu?!
Na opasnost od novih sukoba u proteklih 30 godina upozoravao je Azem Vlasi, koji je kao uvodničar sesije istakao da članovi Kruga 99, intelektualci, pokušavaju dati svoj doprinos opštoj stabilnosti u regiji

 



Govoreći o temi “Kako prevazilaziti izazove regionalne (ne)stabilnosti?” članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 na današnjoj sesiji izrazili su ubjeđenje da će "doći do novih sukoba ukoliko ne dođe do regionalnog ili evropskog saveza na antifašističkoj borbi i zaustavljanju neofašizma u regiji i Evropi”.

 

Na to je u proteklih 30 godina, kako kažu, upozoravao Azem Vlasi, koji je kao uvodničar sesije istakao da članovi Kruga 99, intelektualci, pokušavaju dati doprinos opštoj stabilnosti u regiji.

 

- Smatramo da osim vlada i vladinih politika ima puno drugog potencijala da kroz civilno društvo, na druge načine, svojim javnim djelovanjem damo doprinos miru i stabilnosti u regiji. Danas je to potrebno i više nego dosada jer su opet u narastanju neke stare tendencije i politike koje su na ovim prostorima dovele do krvavih događaja - kazao je Vlasi.


Zaključio je da će “stabilnosti u regiji itekako doprinijeti normalni odnosi između BiH i Kosova jer su na veoma važnoj geopolitičkoj liniji”.

 

Ovom prilikom, Vlasi je poručio da će sutra u Sarajevu promovirati knjigu, koja je autentično svjedočanstvo kraja Jugoslavije odnosno načina kako se raspala.

 

Na današnjoj sesiji uručena je Povelja zahvalnosti Enesu Hajdareviću za nesebičan doprinos jačanju javnog utjecaja i afirmaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

 


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook