Alarmantno upozorenje iz Eko akcije

Počinje nekontrolisano širenje Sarajeva: Od Hadžića do Ivan-sedla niče niz apartmanskih naselja

Hronika26.05.17, 11:02h

Počinje nekontrolisano širenje Sarajeva: Od Hadžića do Ivan-sedla niče niz apartmanskih naselja
Izmjenama Prostornog plana povećava se površina zemljišta na kojem je dozvoljena gradnja za 50 posto, dok se istovremeno površina poljoprivrednog zemljišta smanjuje tri puta u odnosu na 2003. godinu, kada je donesen Prostorni plan

 

Izmjene i dopune Prostornog plana Kantona Sarajevo (KS), usvojene na zadnjem zasjedanju Skupštine KS, omogućit će gradnju na cijelom području kantona, pri čemu je, kako su istakli iz Udruženja "Eko akcija", prekršen niz federalnih zakona i međunarodnih konvencija.

 

Skidanje i posljednjih zakonskih prepreka omogućava nekontroliranu gradnju na cijelom području Sarajevskog kantona, što će trajno ugroziti snabdijevanje vodom, prirodnu i kulturnu baštinu. Ovim se potpuno gubi smisao planiranja prostora kao jedne od najvažnijih odrednica života cijele zajednice, ističu iz tog udruženja.

 

Izmjenama Prostornog plana povećava se površina zemljišta na kojem je dozvoljena gradnja za 50 posto, dok se istovremeno površina poljoprivrednog zemljišta smanjuje tri puta u odnosu na 2003. godinu, kada je donesen Prostorni plan.

 

To znači, pojašnjavaju iz "Eko akcije", da će cjelokupno područje od Hadžića do Ivan-sedla biti pretvoreno u neprekidni niz apartmanskih naselja, pri čemu, po zakonu obavezne javne rasprave, ili nisu uopće održane ili su vješto skrivane od očiju javnosti. Poruka koju vlasti šalju ruralnim zajednicama KS je jasna - ljudi koji tu žive njih ne interesuju već samo njihovo zemljište. 

 

- Nakon ovih izmjena, Prostorni plan Kantona Sarajevo praktično više ne postoji, što širom otvara vrata raznim mešetarima da grade čak i u vodozaštitnim zonama, zaštićenim prirodnim područjima, u neposrednoj blizini kulturnih spomenika. Ovom odlukom, uski krug moćnika, zarad jednokratne koristi, rasprodaje i našu prošlost i našu budućnost - saopćeno je iz Udruženja "Eko akcija".

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!