nakon višemjesečne pravne bitke

Općinski sud u Sarajevu vraća stan Jokićima: Ovo je mala svijetla tačka našeg života

Hronika25.05.17, 08:57h

Općinski sud u Sarajevu vraća stan Jokićima: Ovo je mala svijetla tačka našeg života
Ovo je mala svijetla tačka našeg života, kaže Ljilja, koja je sa suprugom u centru Sarajeva, usred dana, izbačena iz stana u kojem su zakonski živjeli čak 45 godina

 


Fadil Muminović treba stan u sarajevskoj Hadži Idrizovoj ulici na broju 8, oslobođen od svih svojih stvari, predati Ljilji i Lazaru Jokiću, stoji u prvostepenoj presudi Općinskog suda Sarajevo, čime je nakon višemjesečne pravne bitke okončana prva runda procesa što ga je pokrenuo bračni par nakon što je, i bukvalno, istjeran na ulicu 26. oktobra 2015. godine- piše Oslobodjenje

 

Podsjećamo samo na jedan od brojnih apsurda tog čina: dok je Ljilja u Policijskoj upravi Centar nezainteresovanim policijskim inspektorima objašnjavala da je sa suprugom u ovom stanu živjela od 5. aprila 1970. godine, telefon u kancelariji je zazvonio. Iz slušalice je dopirao glas policajca, koji je obavještavao nadređene da je i Lazar upravo izbačen u stubište zgrade, u papučama.

 

Vijest o presudi Jokići dočekuju bez velikih emocija. Istrošili su ih: “Ovo je mala svijetla tačka našeg života”, kaže Ljilja, koja je zajedno sa suprugom cijeli rat provela u Sarajevu, dijeleći dobro i zlo s komšijama...

 

A onda je na njihova vrata pokucao neznanac, tvrdeći da je stan na koji su Jokići 45 godina imali stanarsko pravo, kupio od prvobitnih vlasnika, te da oni treba da izađu iz njega.

 

Općinski sud je, inače, zatražio od Muminovića da vrati vrata Jokića koja je on, nakon što ih je izbacio, zamijenio svojim, te da se ubuduće suzdrži od sličnih radnji, pod prijetnjom kazne od 5.000 KM.

 

Nijedan sud neće moći procijeniti kako je potucati se po tuđim stanovima, biti bez ijedne vlastite stvari, jer su njihove prinudno prebačene u sarajevski hangar, pokušavati, a ne dobiti podršku nadležnih organa i NVO koje se ubiše od priče o ljudskim pravima.

 

“A ja, eto, i sada gledam da pomognem svakome u nevolji, pa makar mrvicu”, kaže Ljilja.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!