VIDEO/ Sastanak u Briselu

Balkanski lideri na večeri s Mogherini: Radite više za budućnost u EU!

Front25.05.17, 08:20h

Balkanski lideri na večeri s Mogherini: Radite više za budućnost u EU!
Bazni preduvjet jeste sačuvati mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Mislim da smo svi za to potpuno jasno oprijedeljeni. I da ovo što je do sada rađeno, iako je s vremena na vrijeme sa Zapadnog Balkana dolaze određeni zabrinjavajući glasovi i izjave. Ipak zakve stvari uspješno prevazilazimo, rekao je Zvizdić

 

Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, ohrabrila je lidere Zapadnog Balkana da se više angažuju kako bi ispunili očekivanja svojih građana i približili se budućnosti u Evropskoj uniji, objavljeno je u njenoj pisanoj izjavi nakon neformalne večere koju je u Briselu imala sa premijerima Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Kosova, Srbije i mandatarom za sastav makedonske vlade.

 

"Svi prisutni potvrdili su punu posvećenost nastavku procesa evropskih integracija. Ponovili su odlučnost i zajednički interes za jačanje saradnje i poboljšanje kvaliteta života građana u regionu. Istakli su posvećenost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa i produbljivanje regionalnog razumijevanja uzajamnim poštovanjem i saradnjom", navedeno je u pisanoj izjavi Federice Mogherini.

 

Prethodno, Mogherini je u odvojenim bilateralnim susretima razgovarala sa predsjednikom Sajheta ministara BiH Denisom Zvizdićem, premijerima Crne Gore - Duškom Markovićem, Albanije - Edijem Ramom, Kosova - Isom Mustafom, Srbije - Aleksandrom Vučićem i mandatarom za sastav makedonske vlade - Zoranom Zaevim.

 

Zoran Zaev, koji je mandat za sastav vlade dobio po okončanju instucionalne krize u toj zemlji, rekao je da očekuje novi zamah evrointegracija Zapadnog Balkana.

 

“Vjerujem da ove ozbiljne poruke koje smo svi ovdje čuli predstavljaju značajno ohrabrenje za građane čitavog regiona. Evropska unija treba da proširi svoje članstvo i zaista vjerujem da je to želja kako visoke predstavnice EU, tako i svih ostalih njenih predstavnika”, naveo je Zaev.

 

Kosovo je na neformalnoj večeri, ali i tokom susreta sa šeficom diplomatije EU izrazilo privrženost evropskom procesu, poručio je u obraćanju medijima premijer u ostavci Isa Mustafa.

 

“Sastanak je opustio atmosferu, a teme su bile saradnja na Zapadnom Balkanu i posvećenost evropskoj agendi. Nastavićemo razvijanje trgovine kao i postojećih inicijativa na Zapadnom Balkanu. Naš ključni cilj su evropske integracije i ubijeđen sam da to preovlađuje u svim državama Zapadnog Balkana”, poručio je Mustafa.

 

Aleksandar Vučić, aktuelni premijer Srbije i izabrani predsjednik, rekao je da su lideri Zapadnog Balkana razumjeli potrebu za održanjem i očuvanjem mira i stabilnosti.

 

“Dogovarali smo se i dogovorili da konkretne probleme ne stavljamo pod tepih. Da pokušamo da riješimo sve probleme, kako bi ljudi na Zapadnom Balkanu bili spokojniji”, rekao je Vučić.

 

On je naveo i da je tokom susreta kratko razgovarao i sa budućim makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

 

“On je bio veoma korektan. Želimo da imamo korektne odnose sa Makedonijom i imaćemo ih. On se osvrnuo na to što je rekao – što je bilo fer sa njegove strane”, rekao je Vučić.

 

Povod za šum na relaciji Beograda i Skoplja bila je opaska Zorana Zaeva, izrečena u medijima, da mu je neprijatno da od premijera Srbije često sluša priče o “makedonskom scenariju”, što je stav koji je naišao na osude nekolicine zvaničnika Srbije.

 

Mogherini je susrete u srijedu popodne otpočela sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

 

On je nakon sastanka poručio da evropske integracije ostaju najvažniji cilj svih zemalja Zapadnog Balkana.

 

"Bazni preduvjet jeste sačuvati mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Mislim da smo svi za to potpuno jasno oprijedeljeni. I da ovo što je do sada rađeno, iako je s vremena na vrijeme sa Zapadnog Balkana dolaze određeni zabrinjavajući glasovi i izjave. Ipak zakve stvari uspješno prevazilazimo“, rekao je Zvizdić.

 

Bilateralni razgovori i večera zapadnobalkanskih lidera sa Mogherini događaju se u momentu kada se Evropska unija suočava sa istupanjem Velike Britanije iz članstva, zaoštrenim odnosima sa Turskom i Rusijom. Sa druge strane, na području Balkana stišale su se institucionalne krize u Makedoniji i Albaniji.

 

Okupljanje lidera Zapadnog Balkana u Briselu održano je nakon što je početkom marta Federica Mogherini posjetila Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju, Kosovo, Albaniju i BiH

 

Tada je Mogherini zaključila da je stanje na Zapadnom Balkanu napeto i izloženo izazovima na unutrašnjem, regionalnom i globalnom planu zbog čega je, kako je navela, potrebna snažna i uvjerljiva podrška Evropske unije integraciji tog područja.

 

 

(slobodnaevropa.org, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook