za sutra zakazani novi protesti

Muriz Memić: Neka Tužilaštvo javnosti kaže istinu! Imaju imena onih koji su bili u Aleji tu noć...

Hronika22.05.17, 19:52h

Muriz Memić: Neka Tužilaštvo javnosti kaže istinu! Imaju imena onih koji su bili u Aleji tu noć...
Zašto ponovo izlaze na ulicu, a i o samom procesu u emisije Dan uživo govorili su Muriz Memić, otac Dženana Memića i Ifet Feraget, advokat porodice Memić- piše N1

 

Jedan od slučajeva koji privlači veliku pažnju u našoj zemlji jeste slučaj "Dženan Memić", a za utorak su zakazani novi protesti i šetnja, koju organizuje porodica ovog stradalog mladića.

 

Zašto ponovo izlaze na ulicu, a i o samom procesu u emisije Dan uživo govorili su Muriz Memić, otac Dženana Memića i Ifet Feraget, advokat porodice Memić- piše N1.

 

Sutra je peta po redu protestna šetnja, zašto je organizujete i što je cilj?

 

Memić: Organizujemo je zbog nerada Tužilaštva KS i skrivanja dokaza. Imamo dokaze i svjedoke koji su dali izjave u FUP, a Tužilaštvo ništa ne preduzima. Ja sada znam istinu i meni je advokat savjetovao da šutim.

 

Koja je to istina?

 

Memić: Znam da je Dženan ubijen. Imaju izjavu svjedoka. Tužilaštvo neka izađe u javnosti i kaže istinu. Imaju imena ko se nalazio u Aleji tu noć.

 

Od samog početka slučaja tvrdite da nemate dobru saradnju sa Tužilaštvom. O čemu je riječ?

 

Feraget: To je jedno neprirodno stanje. Ne mogu reći da je samo razlog loš položaj oštećenog u krivičnom postupku. Ljudski momenat je veoma značajan. Gospodin Memić je došao kod mene upravo zato što je bio izrevoltiran odnosom prema njemu. Tužilac i oštećeni trebaju biti ista strana, u ovom predmetu situacija nije takva. Prema judikaturi Evropskog suda i našeg Ustavnog suda oštećeni ima pravo da bude prisutan u istrazi i da ima saznanja iz istrage. Gospodin Memić i ja nismo dobili uvid niti u jedan dokaz, a to smo tražili. Nije bilo zabranjeno Tužilaštvu da g. Memiću  pruži činjenice o ovom predmetu.

 

Ostatak čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook