sezona 2016./2017.

Messi četvrti put osvaja 'Zlatnu kopačku' Evrope, Džeko bolji od Ronalda

Sport22.05.17, 15:42h

Messi četvrti put osvaja 'Zlatnu kopačku' Evrope, Džeko bolji od Ronalda
Messi će po četvrti put osvojiti ”Zlatnu kopačku” i tako izjednačiti rekord Portugalca Cristiana Ronalda. Ronaldo i Messi jedina su dvojica fudbalera koji su uspijevali do sada po četiri puta osvajati ”Zlatnu kopačku”

 

Lionel Messi, fudbaler Barcelone osvojit će ”Zlatnu kopačku” Evrope za sezonu 2016/17.


U jučerašnjem trijumfu Katalonaca protiv Eibara Argentinac je postigao dva gola i gotovo sigurno postao nedostižan za pratioce sa 37 pogodaka, odnosno sa 74 boda u trci za najboljeg strijelca nacionalnih šampionata Starog kontinenta, većinom okončanih proteklog vikenda.

 

Messi će po četvrti put osvojiti ”Zlatnu kopačku” i tako izjednačiti rekord Portugalca Cristiana Ronalda. Ronaldo i Messi jedina su dvojica fudbalera koji su uspijevali do sada po četiri puta osvajati ”Zlatnu kopačku”.

 

U ovosezonskom poretku najboljih strijelaca nacionalnih šampionata drugoplasirani je Dost (Sporting/Portugal) sa 34 gola (68 bodova), dok je na trećoj poziciji Pierre-Emerick Aubameyang 31 (62) (Borussia Dortmund/Njemačka). Četvrti je Robert Lewandowski 30 (60) (Bayern Minhen/Njemačka), slijede Luis Suarez 29 (58) (Barcelona/Španija), Harry Kane 29 (58) (Tottenham/Engleska).

 

Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i napadač Rome sezonu će završiti uspješniji u odnosu na Ronalda (Real Madrid/Španija). Džeko je kolo prije kraja italijanske Serije A” top golgeter jer je 28 puta tresao mreže rivala (56 bodova), dok je Ronaldo ovosezonsku Primeru završio sa 25 golova (50).

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook