Folk pjevačica progovorila o velikoj traumi

Lepa Brena o teškoj bolesti: Do sada sam ćutala... Plašila sam se da ću umrijeti

Lifestyle19.05.17, 16:04h

Lepa Brena o teškoj bolesti: Do sada sam ćutala... Plašila sam se da ću umrijeti
Iako je to bila velika trauma, pjevačica priča da se odmah uhvatila u koštac sa novonastalom situacijom i krenula da se ponaša onako kako stanje nalaže

 

Folk diva Lepa Brena prije sedam godina preživjela je veliki stres kada je otkriveno da postoje velike šanse da dobije kancer, a sve do sada nije imala snage da o tome javno progovori. Prvi put u ispovijesti za “Blic puls” ova zvijezda priča koliko joj je taj period života bio strašan i kako je uspjela sa tim da se izbori.


- O ovom prvi put pričam. Prije sedam godina, 2010. godine, imala sam ozbiljnu operaciju ciste na jajniku. Moj doktor Saša Ljubić mi je rekao da uradim taj zloglasni BRCA test, gdje se pokazalo da imam mutiran gen i da imam velike šanse i mogućnosti da dobijem kancer dojke. Tumor-marker, koji sam imala tada, bio je jako povećan i hitno sam otišla na operaciju ciste na jajniku. Naravno, ćutala sam o svemu tome, ali moram vam reći da je to bio jako veliki šok za mene - počinje svoju ispovijest Brena.

 

Iako je to bila velika trauma, pjevačica priča da se odmah uhvatila u koštac sa novonastalom situacijom i krenula da se ponaša onako kako stanje nalaže.

 

- Žene treba da znaju, a ja sam to tada naučila, da kada je pozitivan BRCA test, ne smijete više da koristite nikakve hormonske preparate. Počela sam da živim po svim tim pravilima koje su mi ljekari naložili. Sve ovo sada govorim upravo zbog toga što ovom svojom porukom želim da podignem svijest žena da treba da urade test jer odmah znate da li imate mogućnost za dobijanje karcinoma ili ne. Na taj način možete da sačuvate svoj život i zdravlje jer puno žena dobije kancer grlića materice, jajnika ili dojke a da uopšte ne znaju odakle to potiče - priča folk diva.

 

Iako je odmah krenula da živi po novim pravilima i da se pridržava svega što su joj ljekari rekli, stres koji je preživjela bio je ogroman. Toliki, zapravo, da sve ovo vrijeme o tome nije mogla da govori.

 

- Ćutala sam svih ovih godina, sve do danas. U isto to vrijeme Andgelina Jolie uradila je masektomiju grudi jer je bila pozitivna na pomenutom testu. Otišla sam kod profesora Svetozara Damnjanovića, koji mi je objasnio šta i kako može da se desi. Ako mi vjerujete, jedno dva dana nisam mogla da ponovim moj broj telefona, toliko sam bila u šoku - prisjeća se Brena, koja je strepila od negativnog ishoda.

 

- Bila sam jako uplašena, nisam znala za sebe. Imala sam takav strah da neću izvesti djecu na put, da svašta može da se desi. Užasne slike su mi prolazile kroz glavu. Ipak, bolje je prihvatiti neke teške činjenice na vrijeme i znati kako se boriti sa njima nego bježati od istine. Ljudi moraju da vode računa o svom zdravlju. To je najvažnije i najbitnije - kaže Brena.

 

Brena se i dalje bori sa jednom bolešću zbog koje pije lijekove za razblažavanje krvi. O čemu je riječ, pogledajte OVDJE.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!