Ostaje u vlasništvu Mittala

Nije podržana odluka o prodaji prijedorske 'Ljubije'

Hronika17.05.17, 17:43h

Nije podržana odluka o prodaji prijedorske 'Ljubije'
''Israeli investment group'' bila je ponudila za akcije ''Ljubije'' 92 miliona KM, a ''ArcelorMittal'' 63,6 miliona KM

 

Odluka Vlade RS-a o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“ Commonwealth of Dominica nije danas podržana u Narodnoj skupštini RS-a.

 

Za odluku je glasalo 39, protiv su bila 34, a suzdržano je bilo sedam poslanika.

 

Vlada RS-a je 12. aprila odlučila da se 64,99 posto akcija državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“ Prijedor proda firmi “Izraeli investment grupa“, procijenivši da su dali bolju ponudu od “ArcelorMittala”.

 

Izraelska kompanija ponudila je za akcije „Ljubije“ 92 miliona KM, a „ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM, ali ova odluka nije dobila većinu tokom današnjeg glasanja u Narodnoj skupštini RS-a.

 

Tokom trajanja sjednice u blizini zgrade Narodne skupštine RS-a i danas se okupilo oko desetak radnika, članova sindikata "ArcelorMitala" Prijedor, a u parku „Mladen Stojanović“ oko 200 rudara „Mittala“, koji su tražili Vladu RS-a da povuče odluku o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“, jer strahuju za svoja radna mjesta.

 

I skupštinski Odbor za privredu tražio je od Vlade da povuče ovu tačku dnevnog reda, ali iz Vlade to nisu uradili, jer su navodili da državni kapital u "Ljubiji“ treba da se proda firmi “Israeli investment group“, jer je dala bolju ponudu od “ArcelorMittala” Prijedor.

 

Tokom 2004. godine formirano je zajedničko preduzeće “Ljubije” i “Mittala” u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a “Mittal” 51 posto akcija, tako da bi praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća s “Mittalom”, koje godinama uspješno posluje.

 

“Israeli investment group“ bila je ponudila za akcije "Ljubije“ 92 miliona KM, a "ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!