Zašto se smjenjuje dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu

Konaković tvrdi: To je lični sukob s direktoricom KCUS-a! Sebija Izetbegović odgovara: Nisam ja!

Hronika17.05.17, 13:19h

Konaković tvrdi: To je lični sukob s direktoricom KCUS-a! Sebija Izetbegović odgovara: Nisam ja!
Na tvrdnje Almire Hadžović-Džuvo da je Sebija Izetbegović organizatorica peticije za smjenu dekanese, danas se oglasio i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

 

Dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Almira Hadžović-Džuvo upoznala je juče Senat Univerziteta u Sarajevu sa peticijom za njenu smjenu, a za koju tvrdi da je pokrenula direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

 

Dekanesa Hadžović-Džuvo u razgovoru za Patriju je rekla da mjesecima trpi pritiske koji su kulminirali peticijom za njenu smjenu:

 

- Sve je počelo nakon 8. maja, a uposlenici Medicinskog fakulteta pozivani su sa KCUS-a kako bi potpisali peticiju za moju smjenu. Ja zaista ne znam šta je obrazloženje, pretpostavljam da će ta peticija biti upućena UO UNSA-a – kaže za agenciju Patria dekanesa.

 

Jučerašnjoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu prisustvovali su i premijer KS Elmedin Konaković, ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović, te pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Sifet Kukuruz s obzirom da se raspravljalo o Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju. Konaković je, pak, na izlaganje dekanese Hadžović-Džuvo kazao da je riječ o 'sukobu između nje i direktorice Izetbegović'.

 

U međuvremenu, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je za Klix.ba izjavila da nije organizirala, ali jeste potpisala peticiju.

 

Takođe, na tvrdnje Almire Hadžović-Džuvo da je Sebija Izetbegović organizatorica peticije za smjenu dekanese, danas se oglasio i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

 

saopcenje-kcus

 

Kako je navedeno u saopćenju, na inicijativu 58 članova Naučno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (NNV) predat je zahtjev za razrješenje dekana Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu: rektoru Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Rifatu Škrijelju, premijeru Vlade Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, ministru za obrazovanje, nauku i mlade KS Elviru Kazazoviću i Upravnom odboru Univerziteta u Sarajevu.

 

Također, navodi se da je peticiju za smjenu potpisalo 58 članova i to samo 16. maja od toga 20 profesora uposlenika KCUS-a, 30 profesora i docenata u stalnom radnom odnosu na Medicinskom fakultetu UNSA i osam studenata.

 

Iako je u saopćenju navedeno da je u prilogu i spisak potpisnika sa KCUS-a, ipak nisu dostavili imena i prezimena 58 potpisnika.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook