VIDEO/ MUP SBK provodi istragu

Šokantan snimak iz Policijske stanice u Vitezu: Specijalci brutalno pretukli uhapšenog

Hronika16.05.17, 15:14h

Šokantan snimak iz Policijske stanice u Vitezu: Specijalci brutalno pretukli uhapšenog
Prema njegovim riječima, Odjeljenje za profesionalne standarde i po prijavi a i mimo prijave provodi internu istragu o svim okolnostima ovog slučaja, odnosno da li je došlo do prekoračenje ovlaštenja i da li je sila upotrebljena u skadu sa zakonom i Pravilnikom koji regulira ovu oblast

 

Redakciji portala Avaz.ba jedan Vitežanin poslao je šokantan video na kojem se vidi kako ga pripadnici Jedinice za specijalističku podršku MUP-a SBK u Policijskoj stanici Vitez brutalno udaraju.

 

Iz Avaza su kontaktirali Rusmira Prohana, portparola MUP-a SBK, koji je kazao da je ovaj slučaj prijavljen i Jedinici za profesionalne standarde MUP-a SBK.

 

- Naime, u noći s nedjelja na ponedjeljak, oko 00.30 sati, službenici Jedinice za specijalističku podršku su radili na području Viteza na sprečavanja krađe motornih vozila. Zaustavljen je BMW X6, kojim je upravljao I.F. (39). Alkotestiranjem utvrđeno je da je imao 1,51 promila alkohola u krvi, a u skladu sa Zakonom u saobraćaju za tu količinu izmjerenog alkohola obavezno je lišenje slobode i zadržavanje u Policijskoj stanici, te je i on uhapšen. Vozač je bio veoma agresivan i nije se složio s tom naredbom ovlaštenih službenih osoba, uputio je više psovki i prijetnji policijskim službenicima i pokušao je samovoljno napustiti prostorije Policijske stanice - kazao je Prohan.

 

Prema njegovim riječima, Odjeljenje za profesionalne standarde i po prijavi a i mimo prijave provodi internu istragu o svim okolnostima ovog slučaja, odnosno da li je došlo do prekoračenje ovlaštenja i da li je sila upotrebljena u skadu sa zakonom i Pravilnikom koji regulira ovu oblast.

 

- Inače, u svim slučajevima upotrebe sile naše Odjeljenje za Profesionalne standarde provodi interni postupak i naši standardi u tom smislu su veoma visoki. Mi se odlučno borimo protiv bilo kakve nezakonitosti u radu službenika policije i samim tim i upotrebe sile. U posljednje četiri godine, mi smo pokrenuli 90 disciplinskih postupaka protiv naših policijskih službenika, što nas stavlja u vrh svih državnih agencija za provođenje zakona po broju pokrenutih postupaka. Ovim postupcima je obuhvaćeno preko 110 policijskih službenika, sedam je na suspenziji, a dvojici službenika je prošle godine izrečena mjera prekida radnog odnosa. Mi ozbiljno pristupamo svakoj prijavi i tako će biti i u ovom slučaju - kazao je Prohan.

 


 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook