Istraga još uvijek traje

Novi detalji nesreće u Mostaru: Među poginulima i sin sportiste i pjevača Zijada Sipovića

Hronika14.05.17, 13:02h

Novi detalji nesreće u Mostaru: Među poginulima i sin sportiste i pjevača Zijada Sipovića
Panoramski let od 20 minuta, organiziran u okviru manifestacije "Dani otvorenih vrata" pod nazivom "Let iznad Mostara", pretvorio se u tragediju

 

Mostar je i danas obavijen tugom. Jučerašnja nezapamćena tragedija u kojoj je poginulo pet osoba, od kojih troje djece uzrasta od sedam do deset godina, u padu sportskog aviona u prigradskom naselju Jasenice, i dalje je tema razgovora brojnih stručnjaka, ali i Mostaraca, piše Avaz.

 

Panoramski let od 20 minuta, organiziran u okviru manifestacije „Dani otvorenih vrata“ pod nazivom „Let iznad Mostara“, pretvorio se u tragediju.

 

Sportskim avionom upravljao je Ivan Karačić, instruktor s dugogodišnjim iskustvom.

 

Među poginulom djecom su kćerkica i sinčić vatrogasca Dražena Lovrića, uposlenika Mostarskog aerodroma.

 

Među poginulim osobama je i sin Zijada Sipovića, poznatog bosanskohercegovačkog sportiste i pjevača, 20-godišnji Muhamed, koji je u zadnje vrijeme živio na relaciji Sarajevo - Mostar, te je u grad na Neretvi otišao prije nekoliko dana. Kako se našao u avionu nije poznato. 

 

Gubitak djeteta doživio je i Sanjin Hadžiomerović, uposlenik Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA), čiji je osmogodišnji sinčić bio u avionu. On je peta žrtva nesreće kod Mostara.

 

Na lice mjesta sinoć je stigao i državni ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko, koji je, također, bio potresen ovom tragedijom, pogotovo zbog pogibije troje djece.

 

Istragu o okolnostima ove stravične nesreće preuzela je državna tužiteljica Diana Kajmaković zajedno s istražnim timom koji je formiralo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

 

Na čelu istražnog tima je Salko Begić, osoba s višegodišnjim iskustvom u ovakvim slučajevima, a on je zajedno sa svojim kolegama stigao sinoć u 21.45 sati.

 

Informacije govore da je avion u kojem su nalazilo pet poginulih bio star 46 godina.

 

Tragedija u Mostaru podsjetila je na tragediju iz maja 2012. godine, kada je petero Banjalučana poginulo je u stravičnoj avionskoj nesreći, u naselju Zalužani, kod Banje Luke.

 

Među poginulim su bili članovi Padobranskog kluba Banjaluka, pilot Alen Crnalić (24), zatim dugogodišnji instruktor padobranstva Nemanja Goronja (32), instruktor Stefan Karanović (24), te padobranci kojima je ovo trebalo da bude prvi pravi skok, a čija su imena Nikola Stević i Srđan Kosić.

 

Tragedija se dogodila 20. maja 2012. kada je nedugo nakon polijetanja srušio mali sportski avion tipa cesna i to na dijelu staze za automobilske i moto trke u Zalužanima.

 

Prema izjavama očevidaca, bajkera koji su bili na stazi u Zalužanima, tada se prvo začulo brujanje aviona u zraku, a onda se pojavio i dim u avionu.

 

U mostarskoj tragediji nije bilo dima u avionu, ali su očevidci kazali da su vidjeli pad aviona, veliku eksploziju i požar.

 

Istraga će utvrditi tačne okolnosti nesreće.

 

(DEPO PORTAL,BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook