Vratili povjerenje pacijenata

Opća bolnica 'procvjetala': Obnovljena medicinska oprema, osvježene operacione sale, nabavljeni laseri za operacije, veći broj poroda...

Hronika13.05.17, 12:05h

Opća bolnica 'procvjetala': Obnovljena medicinska oprema, osvježene operacione sale, nabavljeni laseri za operacije, veći broj poroda...
Uvođenjem druge smjene više nema čekanja za magnet. U narednom periodu planiramo uvesti i neke nove pretrage, gdje se posebno čeka, kao što je ultrazvuk srca

 

Vraćeno povjerenje pacijenata u ovu zdravstvenu ustanovu, popunjeni bolnički kapaciteti od 74 posto, povećan broj porođaja, obnovljene operacione sale, samo su neki od uspjeha koje smo postigli u prethodnoj godini. Sve te činjenice znatno su uljepšale proslavu našeg 151. rođendana i Dana bolnice. Kazao je to za Dnevni avaz Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš“. 

 

Sarajevski heroj u bijelom i hirurg Ratne dobrinjske bolnice skoro godinu je na čelu ove bolnice, koja baštini tradiciju najstarije medicinske ustanove u BiH, te uspješno vodi tim od 585 uposlenika. 

 

- U prošloj godini zabilježeno je najviše pacijenata otkad je osnovana bolnica i bilo je više od milion pruženih usluga. To je dobar pokazatelj da smo uspjeli vratiti povjerenje pacijenata. Naša popunjenost je udvostručena, i to sve zahvaljujući stručnom i dogovornom pristupu uposlenika prema pacijentu. Na raspolaganju imamo 330 ležaja - ističe Kravić.

 

Uprkos poteškoćama s finansiranjem, dosta toga urađeno je na unapređenju rada ove bolnice. Mnogo stare medicinske opreme je zamijenjeno, nabavljeni su i novi sterilizatori za osjetljivu opremu... 

 

- Obnavljamo i osvježavamo sve veći dio operacionih sala koje savremeno opremamo. Nabavili smo nešto što je hit u svijetu, a to su laseri za operaciju hemoroida, vena, fistula i za razbijanje kamena u bubregu. Posebno me raduje to što se sve više majki odlučuje za porod kod nas. Lani smo imali 1.100 poroda, ove godine ta brojka bi mogla biti i do 1.400 - kaže Kravić. 

 

Dobra stvar je i to što će reorganizacijom zdravstva ovoj ustanovi pripasti i specijalističko-konsultativna služba, koja će biti reorganizirana i pretvorena u jednu, čime će se odmah smanjiti duge liste čekanja.  

 

- Njihovim objedinjavanjem smanjit će se liste čekanja, što je i naš cilj. Uvođenjem druge smjene više nema čekanja za magnet. U narednom periodu planiramo uvesti i neke nove pretrage, gdje se posebno čeka, kao što je ultrazvuk srca - pojašnjava Kravić.  

 

Inače, Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš“ naredne godine trebala bi dobiti certifikat za kvalitet rada, što je jedan od glavnih ciljeva menadžmenta. Kada se dobije taj dokument, bit će to pokazatelj da ova zdravstvena ustanova radi prema svjetskim standardima i da je jedna od najuređenijih u BiH. Kravić je naglasio i to da je stavljena tačka na ranije priče o mogućem zatvaranju Opće bolnice, naglasivši da se to neće desiti.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook