Zajednička komisija za administrativne poslove

Koji političar je službenim vozilom išao na skijanje?

Front10.05.17, 08:49h

Koji političar je službenim vozilom išao na skijanje?
Prema sadašnjim pravilima, za obavljanje dužnosti u PSBiH samo članovi Kolegija oba doma imaju pravo na korištenje službenog automobila 24 sata

 

Zajednička komisija Parlamenta BiH za administrativne poslove jučer je prekinula zasjedanje tokom rasprave o Prijedlogu pravilnika o korištenju službenih vozila u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer je sjednicu napustio Staša Košarac (SNSD), poslanik i član Komisije, nakon čega nije bilo kvoruma za odlučivanje.

 

Po izlasku iz sale za sjednice, u izjavi za Dnevni avaz Košarac je kazao da će zatražiti da ga razriješe članstva iz ove komisije, u čijem radu više ne želi učestvovati.

 

- Dosta mi je licemjerstva pojedinaca u ovom tijelu koje zarad navodnih ušteda u budžetu za sebe žele priskrbiti i zadržati sve privilegije, a drugima bi uskratili svako pravo. Znamo da su neki išli na skijanje službenim automobilima i to se prešućuje, a nekima žele  uskratiti pravo i na ono im sljeduje za potrebe obavljanja službenih zadataka – kazao je Košarac.

 

On nije detaljno pojašnjavao svoj stav, niti šta ga je posebno izrevoltiralo tokom rasprave ostalih članova Komisije, koji su nakon njegovog izlaska kazali da im nije jasan njegov stav.

 

Sead Kadić (SDA), predsjedavajući Komisije, negirao je za „Avaz“ Košarčeve tvrdnje.  

 

- Ne bih rekao da je u ponašanju Komisije bilo nečega licemjernog. Pokušavali smo da dođemo do najboljih rješenja koja bi u svrhu obavljanja zadataka i poslova u Parlamentarnoj skupštini koristila svoj ovoj priči - kazao je Kadić.

 

Komisija već mjesecima pokušava usaglasiti zajednički prijedlog i postići konsenzus o tome kako na najbolji način uvesti reda u oblast korištenja službenih automobila, gdje je, prema dosadašnjem pravilniku, dosta toga neuređeno, na šta revizori godinama ukazuju u svojim izvještajima.

 

Prema sadašnjim pravilima, za obavljanje dužnosti u PSBiH samo članovi Kolegija oba doma imaju pravo na korištenje službenog automobila 24 sata.

 

U dosadašnjim prijedlozima izmjena Pravilnika moglo se čuti da takvo pravo dobiju i predsjedavajući klubova poslanika, odnosno klubova naroda u Predstavničkom domu i Domu naroda PSBiH, i parlamentarni vojni povjerenik.

 

Također, bilo je prijedloga da pravo na korištenje službenog automobila dobiju i sekretari domova. No, kako vrijeme odmiče, činjenica je da među članovima Komisije postoji sve manje saglasnosti o tome treba li u pravo na korištenje službenih vozila uopće uvoditi nove kategorije.

 

I dok se u pitanje ne dovodi nijedna privilegija  članova Kolegija domova, a pokušava se osporiti neko od prava „običnim“ parlamentarcima, očigledno je da takav odnos počinje smetati drugim članovima Komisije. Kao jučer Košarcu.


Kadić je kazao i da se novim pravilnikom korištenje službenih automobila „mora uvesti u sistem“ te da svi, uključujući i Košarca, koji smatraju da neko zloupotrebljava službeno vozilo, to moraju prijaviti.

 

- Svi takve pojave, ako ih ima, moramo prijaviti. I gospodina Košarca pozivam da, ako ima takva saznanja, njih podijeli s Komisijom - kazao je Kadić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook