Foto / Postavljena ispred ALU u Sarajevu

Izložbom na otvorenom 'Tolerancija' započela proslava Dana Evrope u BiH

Kultura09.05.17, 14:35h

Izložbom na otvorenom 'Tolerancija' započela proslava Dana Evrope u BiH
Inicijator izložbe, poznati ilustrator bh. porijekla Mirko Ilić, objasnio je ulogu umjetnika u promovisanju tolerancije i uspostavljanju mira

 

„Ovo je poseban dan za Evropu i toleranciju, i mi smo danas ovdje da obilježimo i naglasimo značaj tolerancije i poštovanja prema drugima bez obzira na razlike među nama Evropljanima. Tolerancija je u srži temeljnih vrijednosti EU, zajedno sa poštivanjem različitosti i jednoglasnim odbijanjem svih oblika diskriminacije“, rekao je ambasador Lars Gunnar-Wigemark, šef EU Delegacije u BiH i Specijalni predstavnik EU u BiH otvarajući izložbu „Tolerancija“povodom obilježavanja Dana Evrope 8. maja u Sarajevu.

 

Izložba je postavljena ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i sadrži 24 plakata nekih od najutjecajnijih savremenih grafičkih dizajnera u cijelom svijetu, a organizovali su je EU info centar u BiH, Odsjek grafičkog dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i Studentski festival vizuelnih komunikacija POP-UP!.

 

izlozba-tolerancija-22

 

Ovom prilikom, ambasador Wigemark je najavio manifestacije povodom ovogodišnjeg Dana Evrope koje će se održati širom Bosne i Hercegovine u mjesecu maju pod zajedničkim sloganom različiti smo, ali smo snažni kada smo zajedno i ujedinjeni.

 

Inicijator izložbe, poznati ilustrator bh. porijekla Mirko Ilić, objasnio je ulogu umjetnika u promovisanju tolerancije i uspostavljanju mira. ”Početna ideja ove izložbe bila je pozvati poznate grafičke dizajnere da kreiraju plakate na osnovu njihovog shvatanja tolerancije na maternjem jeziku. Jedan od uslova bio je da se izložba postavi u javnom prostoru, među građanima, a ne u umjetničkim galerijama. Svrha izložbe nije samo u plakatama, već u okupljanju i približavanju ljudi. Umjetnici su oni koji prvi promovišu toleranciju i mir, te olakšavaju proces pomirenja”, zaključio je Ilić.

 

predavanje-simboli-mrznje-05

 

Marina Finci, dekanesa Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, pozdravila je inicijativu o toleranciji koja promoviše važnost suživota i mira. ”Veliko mi je zadovoljstvo ugostiti jednu ovako posebnu izložbu povodom ovogodišnjeg obilježavanja Dana Evrope. Umjetnost je ta koja treba da ukazuje i utiče na afirmaciju univerzalnih ljudskih vrijednosti. Ova izložba plakata na temu tolerancije označava poseban trenutak za sve nas, naglašavajući da je tolerancija ključ koji otvara sva zatvorena vrata“, rekla je dekanesa Finci.

 

Obilježavanje Dana Evrope nastavljeno je u prepunom EU info centru gdje su predstavnici medija i studenti zainteresovani za rad Mirka Ilića imali priliku prisustvati multimedijalnom predavanju o simbolima mržnje i neofašističkoj ikonografiji u javnim prostorima u regiji. Cilj predavanja je bio obrazovanje mladih o važnosti otvorenog i jednoglasnog osuđivanja simbola govora mržnje.

 

Dan Evrope se slavi svake godine 9. maja povodom godišnjice historijske Šumanove deklaracije koja je postavila osnovne temelje na kojima je izgrađena EU. To je i prilika da se slave dostignuća EU – trajni mir, ekonomska saradnja i kretanje bez granica. 2017. godine Evropska unija slavi značajne godišnjice; 60 godina od potpisivanja Ugovora iz Rima, koji su postavili temelje ujedinjene Evrope kakvu mi danas poznajemo, i 30 godina postojanja Erasmus programa u oblasti obrazovanja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook