Dan odluke - Macron ili Le Pen

Birališta u Francuskoj otvorena: Počeo drugi krug predsjedničkih izbora

Front07.05.17, 09:40h

Birališta u Francuskoj otvorena: Počeo drugi krug predsjedničkih izbora
Rezultat današnjih izbora važan je i za Evropsku uniju, imajući u vidu da su oba kandidata istakli planove za promjenom francuske politike prema bloku

 

Birališta u Francuskoj otvarena su danas u drugom krugu neizvjesnih predsjedničkih izbora. Francuzi biraju između Emmanuela Macrona, kandidata političkog centra i Marine Le Pen, čelnice desničarskog Nacionalnog fronta, uz snažne mjere sigurnosti u cijeloj državi zbog straha od terorističkih napada.

 

Prema anketama, Macron, bivši ministar ekonomije i novi politički lider je imao značajno vodstvo, veće od 23 posto. Izbornom kampanjom su dominirala sigurnosna pitanja, s obzirom na to da je Le Pen u fokus svog nastupa stavila anti-muslimanske i anti-imigrantske stavove.

 

Rezultat današnjih izbora važan je i za Evropsku uniju, imajući u vidu da su oba kandidata istakli planove za promjenom francuske politike prema bloku.

 

Le Pen bi tražila referendum o izlasku iz Unije, dok Macron zastupa opstanak, ali uz značajne reforme. Prvi rezultati se očekuju danas u kasno predvečerje.

 

Francuski predsjednik se bira na mandat od pet godina, uz prava obnašanja uzastopna mandata.

 

Odlazeći predsjednik Francois Hollande se nije kandidirao na izborima.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook