Ogromna sredstva za siromašnu zemlju

Dobra berba: Koje stranke su najbogatije u BiH, a koje najviše duguju?

Front05.05.17, 13:42h

Dobra berba: Koje stranke su najbogatije u BiH, a koje najviše duguju?
Političke partije za pune kase treba da zahvale ponajviše budžetima sa svih nivoa vlasti jer su sve, osim DF-a, iz njih dobile od milion do čak 3,4 miliona KM

 

Političke partije u BiH inkasirale su lani gotovo 26 miliona maraka, a najviše novca završilo je na računima SDP-a, SDA i SNSD-a zahvaljujući prihodima iz budžeta, sponzorima, nekretninama i članstvu.

 

Zakonska obaveza stranaka je da do 31. marta tekuće godine Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH dostave podatke o prihodima i rashodima iz prethodne godine u godišnjem finansijskom izvještaju. Podatke za prošlu godinu dostavilo je 96 od 149 registrovanih stranaka, dok 53 nisu ispunile obavezu.

 

"Strankama koje nisu podnijele finansijski izvještaj uputićemo urgenciju da ih dostave, čime im dajemo priliku da prije izricanja kazne dobrovoljno dostave finansijske izvještaje", istakli su u CIK-u.

 

Podaci pokazuju da je iza najvećih partija poprilično dobra godina imajući u vidu ekonomsku situaciju u BiH. Sedam stranaka je na računima imalo više od milion KM - SDP, SDA, SNSD, SBB, SDS, HDZ BiH i DF. Zanimljivo je da je najviše novca, 4,7 miliona KM, lani leglo na račune SDP-a iako ta stranka odavno nije u vlasti, a u stopu ih prati SDA sa 4,69 miliona. Na trećem mjestu je SNSD sa 2,47 miliona KM prihoda, a slijede SBB koji je inkasirao dva miliona, SDS sa 1,94 miliona, HDZ BiH sa 1,9 miliona i DF sa milion KM.

 

Političke partije za pune kase treba da zahvale ponajviše budžetima sa svih nivoa vlasti jer su sve, osim DF-a, iz njih dobile od milion do čak 3,4 miliona KM. Najjači alternativni izvori SDP-a bila je kategorija "ostali prihodi" iz kojih je stiglo 1,54 miliona KM, te prihodi od imovine koji su očekivani s obzirom na to da je stranka naslijedila atraktivne nekretnine bivšeg Saveza komunista BiH i izdaje ih pod kiriju.

 

Na račune SDA, kada je riječ o vanbudžetskim prihodima, najviše novca stiglo je od priloga fizičkih lica - 0,86 miliona i pravnih lica - 0,19 miliona KM. SNSD je uz prihode iz budžeta najviše zaradio od članarine - 0,4 miliona KM. Članovi SDS-a "pogurali" su stranku sa 0,3 miliona maraka članarine, dok su prilozi fizičkih lica iznosili 0,18 miliona, a HDZ BiH je najviše zaradio od priloga.

 

Vodeću šestorku po pristiglom novcu prate SP, koji je lani inkasirao 0,69 miliona, PDP sa 0,67 miliona i DNS sa 0,63 miliona maraka.

 

Komentarišući velike iznose koji iz budžeta završavaju na stranačkim računima, predsjednik Strateškog odbora koalicije "Pod lupom" i bivši član CIK-a Vehid Šehić ocijenio je da su mnoge stvari u skladu sa zakonom, ali daleko od ljudskog i političkog morala.

 

"Ovo su ogromna sredstva za siromašnu zemlju kakva je BiH",rekao je Šehić.

 

Prema posljednjim podacima CIK-a BiH, dugovanja stranaka u BiH dostigla su 6,9 miliona, ali nije navedeno na šta se odnose, a najveći dug ima SDA i on iznosi oko 950.000 KM.

 

Stranke sa najvećim prihodima (miliona KM)

 

SDP                     4,7

SDA                     4,69

SNSD                  2,47

SBB                      2

SDS                     1,94

HDZ                     1,9

DF                       1,09  

 

Prihodi stranaka u 2016. (miliona KM)

 

Prihodi iz budžeta                                              18,74

Prilozi fizičkih lica                                              2,10

Ostali prihodi                                                     1,75

Članarina                                                           1,74

Prihodi od imovine stranaka                                 0,73

Prilozi pravnih lica                                               0,70

Prihodi od poklona i usluga koje stranka nije imala obavezu da plati 0,19

Prihod od izdavačke djelatnosti i slično                 0,001

Ukupno                                                              25,99

 

(Glas Srpske, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook