Foto / Investicija od 38 miliona KM

Pogledajte kako će izgledati novi terminal na Sarajevskom aerodromu

Hronika03.05.17, 13:19h

Pogledajte kako će izgledati novi terminal na Sarajevskom aerodromu
Posao izrade glavnog projekta rekonstrukcije i proširenja Terminala B dodijeljen je projektantskoj kući ''Grupa Arh'' poznatog sarajevskog arhitekte Seada Gološa

 

Međunarodni aerodrom Sarajevo kreće s proširenjem Terminala B, odnosno s gradnjom pristanišne zgrade koja je dimenzionirana za procesuiranje milion putnika. Na ovu investiciju menadžment aerodroma odlučio se prvenstveno radi poboljšanja usluga, s obzirom na to da se već u ovoj godini očekuje promet od 900.000 putnika!


Armin Kajmaković, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kaže za Dnevni avaz kako je evidentno da postojeća infrastruktura neće moći zadovoljiti potrebe putnika i prometa.

 

- Pristanišna zgrada Terminala B je objekt kroz koji se vrši prihvat i otprema aviona, putnika, prtljaga, pošte i robe. Riječ je o jednom od najznačajnijih objekata na aerodromu koji svojim resursima osigurava izvršavanje aviooperacija. Terminal B je dimenzioniran za procesuiranje milion putnika. Tendencija rasta broja putnika očekuje se i u ovoj godini, posebno zbog uvođenja novih linija – ističe Kajmaković.

 

novi-terminal-sarajevski-aerodrom1


Posao izrade glavnog projekta rekonstrukcije i proširenja Terminala B dodijeljen je projektantskoj kući „Grupa Arh“ poznatog sarajevskog arhitekte Seada Gološa. Radi se inicijalno o projektu koji je ista kuća izradila još prije sedam godina, a koji je bio osnova za predugovaranje s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kako bi se zatvorila finansijska konstrukcija. 

 

Više pročitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook