Uspjeh u Njemačkoj

Porodica Hastor iz BiH preuzima njemačku firmu Grammer s 12.000 radnika!

Biznis Klub01.05.17, 21:01h

Porodica Hastor iz BiH preuzima njemačku firmu Grammer s 12.000 radnika!
Danas Prevent djeluje na 15 lokacija u BiH i zapošljava 6.500 radnika, što ga svrstava na vrh ljestvice najvećih privatnih poslodavaca u BiH

 

Kako piše Vecernji.ba, kompanije u vlasništvu bh. porodice Hastor uskoro će preuzeti kontrolu nad još jednom kompanijom u Njemačkoj. Riječ je kompaniji Grammer, koja je jedan od najznačajnijih proizvođača autodijelova u ovoj državi.

 

Grammer AG bavi se izradom sjedišta i opreme za unutrašnjost vozila, a tokom protekle godine ostvarila je prihod od oko 1,8 milijardi eura. Grammer ima 12.000 zaposlenika i radi u 20 zemalja širom svijeta.


Porodica Hastor, preko svojih kompanija Cascade i Halog, već ima 20 posto vlasništva u Grammeru. No, prije nekoliko dana Hastorove kompanije uputile su zahtjev rukovodstvu Gremmera u kojem su praktično zatražile da im se u potpunosti prepusti rukovođenje kompanijom. Zatraženo je, naime, da im se prepuste ključne pozicije u kompaniji, odnosno pozicija glavnog izvršnog direktora i pet članova Nadzornog odbora.


Njihov prijedlog je odbijen, a uprava njemačke kompanije o ovome se oglasila na svojoj internet stranici. 


“Cascade traži da pet od šest članova Nadzornog odbora koji predstavljaju ostale dioničare, uz izuzetak Dr. Hansa Lieblera, budu zamijenjeni drugim osobama koje su skoro sve sadašnji ili bivši zaposlenici Prevent Grupe, koju kontrolira porodica Hastor. Uz to, zatražena je i zamjena glavnog izvršnog direktora Grammera AG”, navodi se u obavijesti.


Cascade posjeduje 10 posto vlasništva u Grammeru. Vlasnik Cascadea je kompanija Eastern Horizon Group Nizozemska, čiji su, pak, vlasnici Kenan i Damir Hastor, sinovi Nijaza Hastora.


Osim toga, Kenan i Damir su također vlasnici kompanije Halog, preko koje imaju još deset posto vlasništva u Grammeru.


“Namjere i ciljevi kompaniji Cascade i Halog u Grammeru su još uvijek nejasne, ali su jako važne za Izvršni i Nadzorni odbor radi daljnjeg razvoja kompanije u interesu dioničara, zaposlenika i kupaca. Grammer AG je u više navrata tražio sastanak s predstavnicima porodice Hastor, ali termin tog sastanka još nije zakazan”, navela je aktualna uprava u priopćenju krajem januara ove godine, kada su bh. državljani otkrili namjeru da preuzmu kontrolu nad ovom kompanijom.   

 

Postojeća uprava ove kompanije protivi se odluci bh. poduzetnika, vjerovatno zbog straha da će izgubiti pozicije u menadžerskom top timu. Uspjeli su pridobiti manji dio zaposlenih radnika bojeći ih da će ostati bez posla jer su navodno bh. poduzetnici odlučili premjestiti pogone u BiH kako bi smanjili inače jako visoke troškove rada.

 

No, porodica Hastor nije se pokolebala: u saradnju s nekoliko drugih, manjih dioničara, osigurala je dovoljnu podršku glasova da na skupštini društva, vjerovatno sredinom maja, izabere nove članova Nadzornog odbora a potom i novi menadžerski tim.

 

Porodica Hastor oglasila se ranije povodom priopćenja uprave Grammera. Priopćili su da zahtjev za zamjenu članova Nadzornog odbora “ne treba tumačiti kao agresivan korak ka preuzimanju kontrole nad kompanijom”, kako su to mnogi već protumačili.


“Intenzivirana supervizija u svjetlu deficita ne bi se trebala pogrešno tumačiti kao nasilno preuzimanje”, priopćeno je iz kompanije Cascade, u vlasništvu Hastorovih sinova, Kenana i Damira.


Prevent grupacija u Bosni i Hercegovini je članica globalne kompanije koja zapošljava preko 13.000 radnika na 36 lokacija u svijetu. Prevent u Bosni i Hercegovini osnovan je 1999. godine i danas je među vodećim izvoznicima. Kada se pojavio na tržištu Bosne i Hercegovine Prevent je zapošljavao 50 radnika, ali već od sljedeće godine u kontinuitetu proširuje svoje proizvodne kapacitete, otvara nova radna mjesta i pojačava izvoz širokog proizvodnog asortimana na svjetska tržišta.

 

Danas Prevent djeluje na 15 lokacija u BiH i zapošljava 6.500 radnika, što ga svrstava na vrh ljestvice najvećih privatnih poslodavaca u BiH. 


Ako porodica Hasor uspije preuzeti punu kontrolu nad njemačkom kompanijom Grammer, cijela grupacija će zapošljavati 25.000 radnika, od čega oko 25 posto u BiH. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!