Dugogodišnji apsurd

U ovom gradu pored Sarajeva niko se nije rodio već 25 godina

Hronika29.04.17, 21:21h

U ovom gradu pored Sarajeva niko se nije rodio već 25 godina
Istočno Sarajevo ima status grada, ali ne i naseljenog mjesta. Upravo to stvara problem prilikom upisivanja mjesta rođenja djece

 

Grad Istočno Sarajevo nastao je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Od tada pa do danas, u gradskom porodilištu rođeno je preko 8.000 beba. I pored toga, još uvijek se nije rodilo dijete čije je mjesto rođenja Istočno Sarajevo, piše n1.

 

I dvadeset pet godina nakon osnivanja, Istočno Sarajevo je grad u kojem još uvijek niko nije rođen. Barem formalno. Djeca rođena u Bolnici "Kasindo", koja pripada opštini Istočna Ilidža, u izvodu iz matične knjige rođenih, u odjeljku mjesto rođenja, piše Kasindo.

 

"Po Zakonu o teritorijalnoj organizaciji i uredbi o nazivima naseljenih mjesta, Opština Istočna Ilidža sastoji se od pet naseljenih mjesta. Ne postoji način da se tek tako upiše neko naseljeno mjesto i novi naziv. Mjesto u kojem se nalazi bolnica zove se Kasindo, i ne postoji drugi naziv za to područje, da bi se ono moglo zvati Istočna Ilidža ili Istočno Sarajevo", pojašnjava Mileta Vuković, načelnik odjeljenja za opštu upravu Opštine Istočna Ilidža.

 

Istočno Sarajevo ima status grada, ali ne i naseljenog mjesta. Upravo to stvara problem prilikom upisivanja mjesta rođenja djece. Inicijativu da se to i promjeni pokrenuli su građani, sa željom da se njihova djeca i na papiru, rađaju u svom gradu.

 

"U samom početku nismo naišli na razumijevanje lokalnih vlasti, pa smo počeli prikupljati potpise. Preko stotinu potpisa ljudi koji žive na tom području je prikupljeno, sa zahtjevom da se izmijeni naziv naseljenog mjesta i da se zove Istočno Sarajevo. Inicijativa u prvom krugu nije prošla, ali veoma smo zadovoljno da čujemo da je opština zapravo krenula raditi po tom pitanju. Nadamo se da će što prije, bilo bi dobro u toku ove godine, biti promijenjen naziv naseljenog mjesta i da će djeca imati priliku da budu rođena u Istočnom Sarajevu", kaže Ranko Markuš, inicijativa "Rođen/a sam u Istočnom Sarajevu".

 

Na prijedlog građana, reagovala je lokalna samouprava. Za pokretanje izmjena naziva naseljenih mjesta nadležna je lokalna skupština, koja dogovorene prijedloge na usvajanje šalje Vladi Republike Srpske. Iz Opštine kažu, procedura je duga i komplikovana.

 

"Taj predmet se trenutno nalazi u upravi za imovinsko-pravne poslove i katastar. Mi očekujemo da bismo u ovoj godini mogli riješiti taj problem. Nazivi Istočna Ilidža i Istočno Sarajevo kao toponimi ne postoje i nisu evidentirani. Praktično, mi činimo prve korake da se to uradi", tvrdi Vuković.

 

Jedan od prijedloga koji će se naći u skupštinskoj proceduri jeste i da naziv ovog dijela Kasindola, u kojem se nalazi i samo porodilište, bude promijenjen u Istočno Sarajevo. Na taj način, bio bi riješen dugogodišnji apsurd, a djeca bi se konačno i formalno mogla rađati u Istočnom Sarajevu.

 

(n1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook