Ko je ovdje prva dama

Napeto: Šta se to zapravo događa između Ivanke i Melanije?

Hronika28.04.17, 19:57h

Napeto: Šta se to zapravo događa između Ivanke i Melanije?
Najvažnija uloga u nekom kabinetu je ona savjetnička, a najbliži savjetnik predsjedniku je obično supružnik. Osim u Trumpovoj Bijeloj kući

 

 

Kao što postoje različiti predsjednici, tako postoje i različite prve dame. Rad i aktivnosti predsjedničkih supružnika, u Americi, uopće nije jasno definiran i zbog toga postoje tako velike razlike između pojedinih prvih dama.

 

Kako podsjeća Independent, Jackie Kennedy je prikupljala privatne donacije kako bi podmirila troškove renovacija Bijele kuće. S druge strane je Hillary Clinton koja je pokrenula reformu američkog zdravstvenog sistema dok je njen suprug bio predsjednik.

 

Kad je riječ o igrama moći, ključni utjecaj supružnika je činjenica da su prvo lice kojeg predsjednik ujutro vidi, a često i posljednje navečer prije spavanja. Razumljivo je da predsjednici svoje probleme povjere supružnicima koji mogu pružiti neki savjet i zbog toga je uloga prve dame nevjerojatno bitna. Međutim, u Trumpovoj Bijeloj kući stvari ne stoje tako.

 

Melania i sin Barron najviše vremena provode u New Yorku i čini se da je došlo do pravog vakuuma moći. Vakuuma kojeg, barem se tako čini, želi ispuniti Ivanka.

 

Kćer Donalda Trumpa nedavno je imenovana na poziciju "više savjetnice" i praktički nitko ne zna kakve su joj ovlasti. CNN-ova suradnica Angela Rye kritizirala je Ivankino promaknuće, a čak je implicirala da se Ivanka "igra Prve dame".

 

"Kad kažemo da su te uloge loše definirane, to znači i da nemamo ništa čime ih možemo držati odgovornima. Ne možemo pokazati na ranije izvršitelje te uloge i uporediti ih s njima. Oni se istovremeno nadaju da će ovako loše definirane uloge omogućiti im ulazak u sukobe interesa bez previše pažnje javnosti. Mislim da je pravi problem to što svi znamo koju ulogu Ivanka ima. To je uloga prve dame zato što Melania ne pomaže Donaldu", rekla je ona.

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook