Srpska pravoslavna crkva ljuta na svog episkopa

Nakon što je 'izdao' Dodika, vladika Grigorije protiv Vučića: Od '92. nismo na istoj strani, on je opasan političar

Front28.04.17, 18:14h

Nakon što je 'izdao' Dodika, vladika Grigorije protiv Vučića: Od '92. nismo na istoj strani, on je opasan političar
Sve ove njegove riječi, kako nezvanično saznaje 'Alo' od izvora iz Srpske pravoslavne crkve (SPC), naišle su na snažnu osudu u okviru Crkve, jer se većina episkopa i sveštenika ne slaže sa njegovim mišljenjem

 

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, koji je tokom kampanje u Srbiji odabrao stranu Vuka Jeremića, napao je premijera Srbije, piše srpski 'Alo'.

 

Vladika koji se, uz crkvenu službu, bavi i sportom i biznisom, istakao je da potpuno podržava proteste koji se ovih dana u Srbiji održavaju zbog Vučićeve pobjede na predsjedničkim izborima i podsjetio da je i sam svojevremeno predvodio proteste protiv Miloševića.

 

Sve ove njegove riječi, kako nezvanično saznaje 'Alo' od izvora iz Srpske pravoslavne crkve (SPC), naišle su na snažnu osudu u okviru Crkve, jer se većina episkopa i sveštenika ne slaže sa njegovim mišljenjem.

 

Izvor 'Alo-a' tvrdi da SPC ima stav da se ne govori o politici, a pogotovo o konkretnim političkim ličnostima, zbog čega ih je razljutio ovako „slobodan i izričit“ Grigorijev pristup.

 

- Jedino se vladika Amfilohije bavi Milom Đukanovićem i ostalim crnogorskim političarima, ali to je opravdano, s obzirom na to da njegova eparhija mnogo trpi zbog te vlasti, da su maltretirani. Grigorijev nastup je zaista bio iznenađujuć, pogotovo i što je sam na kraju napomenuo da bi volio da dođe da služi u Beogradu, gdje mu se vlast nimalo ne dopada. Patrijarh i cijeli Sinod SPC izbjegavaju da se bave političkim pitanjima, a samim tim i da hvale i kude pojedine političare, zato što to nije nešto što narod očekuje od njih, prosto nisu na mjestima na kojima su da bi se bavili politikom. Grigorije je iznio svoje stavove, nikao zvanične stavove SPC, ali ni to nije trebalo tako otvoreno da radi - priča izvor 'Alo-a'.

 

U pomenutom intervjuu za televiziju N1 Vladika Grigorije je kazao da je protiv toga što Vučić ima dosta nametljivosti u svom nastupu, što je mnogo na televiziji, što suviše priča, i dodao da je vrlo sposoban da sve pokrije.

 

- Nisam ni ja nesposoban definitivno, ali... Imam utisak da je pretjerao. Vučić i ja nikad nismo bili na istoj strani. Od 1992. do danas. Ja kad sam bio za Evropu i demokratiju, on nije bio. Ja sam uvijek bio protiv Miloševića, nikad nisam bio za njega. Nisam ja naivan, on je ozbiljan, sposoban i opasan političar, sve prati i sve vidi. On zna da ja nisam za njega, baš me briga što zna - kazao je on.

 

Vladika Grigorije je govorio i o protestima opozicije.

 

- Apsolutno podržavam proteste u Srbiji. Ne bih savjetovao ljudima da se ističu da su vođe, jer smo se mi isticali kada je to bilo ozbiljno. Nisam baš imao priliku da podržavam bilo koga u Srbiji, ali mogu reći da nikad nisam podržavao ni Nikolića, ni Vučića. To sam mu rekao u direktnom razgovoru u Mostaru - rekao je on.

 

Ne godi mu poređenje sa Clooneyjem

 

Vladika se izjasnio i o svom odnosu prema ženama:

 

- Žene imaju najbolji osjećaj da ih neko poštuje i u tom smislu one neporecivo osjećaju ko ih poštuje. Zato su majke i zato su stvorene za najuzvišeniju službu na zemlji. Ne godi mi kad me zovu Clooney, uvijek sam želio da ličim fizički na Ronaldinha ili Maradonu, koji nije fizički obdaren, ali ima unutrašnju harizmu i može da iznenadi nečim što je neočekivano. Ovo spolja je očekivano, nije nikakva naša zasluga - naveo je vladika.

 

Izdao i Dodika

 

Podsjećanja radi, Alo je skoro pisao da su dugogodišnji najbolji prijatelji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vladika Grigorije otišli na suprotne strane i opasno zaratili, a sve zbog Amerike.

 

Vladika Grigorije i Milorad Dodik

 

Naime, prema saznanjima 'Alo-a', u momentu kada su SAD uvele sankcije Dodiku, a on američku ambasadorku u BiH Maureen Cormack proglasio za nepoželjnu osobu i tražio da bude proglašena za personu non grata i u BIH, vladika Grigorije je za nju organizovao svečani prijem u Bogosloviji u Foči. I u srijedu je ponovio da je Amerika najvažnija zemlja na svijetu i da je Dodikovo odbijanje da se rukuje sa američkom ambasadorkom doživio sa velikom tugom.

 

(Alo.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook