Nakon sastanka s Ramljakom

Zvizdić: Nema izvlačenja kapitala iz BiH za 'Agrokorovu' centralu u Hrvatskoj

Front27.04.17, 14:41h

Zvizdić: Nema izvlačenja kapitala iz BiH za 'Agrokorovu' centralu u Hrvatskoj
Napomenuto je i da neće biti izvlačenja kapitala iz kompanija u BiH kako bi se namirila dugovanja centrale u Hrvatskoj, namjera je očuvati radna mjesta, ali je naglašeno da se obaveze moraju plaćati i državi i dobavljačima i uposlenicima

 

Sastanak predstavnika bh. i hrvatskih institucija upriličen danas u Sarajevu samo je jedan u nizu sve dok se ne dođe do konačnog restrukturiranja hrvatskog giganta „Agrokor“, a plan rekonstruiranja bi trebao biti prezentiran za 15 dana, kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

 

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, direktori Centralne banke BiH, Uprave za indirektno oporezivanje, Agencije za osiguranje depozita, predstavnik Vanjskotrgovinske komore BiH te predstavnici dviju entitetskih vlada, pomoćnik ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Hrvatske Zvonimir Novak te povjerenik Vlade Republike Hrvatske za „Agrokor“ Ante Ramljak.

 

Zvizdić je potvrdio da se  razgovaralo o  koracima i izazovima pred kojima je BiH kada su u pitanju kompanije koje posluju unutar Koncerna „Agrokor, a jedan od zaključaka je da svi moraju realizirati svoje obaveze i plaćati svoje račune prema uposlenima i državi te obaveze prema dobavljačima na bazi preciziranih principa i hronološkog redoslijeda.

 

- Plan aktivnost restrukturiranja „Agrokora“ i uticaj na BiH bit će poznat u narednih 15 dana. Zainteresirani smo da isplata  dobavljačima ide na vrijeme da se ne probijaju rokovi i zainteresirani smo za očuvanje postojećih radnih mjesta bh. državljana koji su zaposleni u kompanijama koncera kojih je 5.200 - kazao je Zvizdić.

 

Napomenuto je i da neće biti izvlačenja kapitala iz kompanija u BiH kako bi se namirila dugovanja centrale u Hrvatskoj, namjera je očuvati radna mjesta, ali je naglašeno da se obaveze moraju plaćati i državi i dobavljačima i uposlenicima.

 

Novak je ovaj sastanak ocijenio konstruktivnim te je naglasio da je danas prezentirano zakonsko rješenje koje je Hrvatska donijela za koje kaže da je od sistemskog značaja za Hrvatsku, dodajući da u vezi s pitanjem „Agrokora“ mora postoji dijalog i komunikacija bez skrivenih namjera i samo tako se može nešto učiniti.

 

Organizirano nekoliko sastanaka u vezi s problemima u „Agrokoru“ i  štetnim posljedicama po BiH. Hrvatski gigant 'Agrokor' suočen je s problemima zaduženosti oko 6,4 milijarde KM, a ova kompanija i s njom povezane firme u regionu zapošljavaju oko 60.000 ljudi.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook