Odbacio mogućnost prijevremenih izbora

Plenković: HDZ će ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti rad ove Vlade

Front27.04.17, 14:25h

Plenković: HDZ će ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti rad ove Vlade
Dodao je kako nema pravnih dilema može li ili ne razriješiti ministre

 

Ministri koji nisu u stanju dati potporu kolegi, ne mogu biti članovi moje vlade, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na izvanrednoj konferenciji za novinare, istaknuvši kako je bitno da će HDZ ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti rad ove vlade.


 
"Ako kao predsjednik Vlade predložim Saboru odbacivanje inicijative oporbenih zastupnika i ako to stavim na glasovanje, očekujem kolegijalan stav političkih partnera i ministara u Vladi. Toga danas nije bilo i tada je prijeđena granica koja iz povjerenja prelazi u nepovjerenje. Tu za mene kao predsjednika vlade više nema dilema, ministri koji nisu u stanju dati potporu kolegi, ne mogu biti članovi moje vlade. To je jedini odgovoran potez", rekao je Plenković.


 
Dodao je kako nema pravnih dilema može li ili ne razriješiti ministre, prenose mediji.  


 
Bitno je, istaknuo je, da će HDZ ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti rad ove vlade.

 

Odbacio je i mogućnosti prijevremenih izbora, no naglasio je i kako je spreman na njih.

 

- Mislim da novi izbori nisu realni. Ako do njih iz nekakvog spleta okolnosti i dođe, ja sam za njih spreman, kazao je Plenković.

 

Prethodno je Predsjednik Hrvatskog sabora i Mosta Božo Petrov izjavio kako premijer Andrej Plenković činom smjene tri Mostova ministra očito kreće u rušenje Vlade, tako da HDZ drugi put u godinu dana ruši vlastitu Vladu radi nestranačkog ministra.


 
Petrov je upozorio da Mostovi ministri danas nisu smijenjeni. "Za smjenu ministara supotpis treba dati predsjednik Sabora ili se treba povesti rasprava i glasovanje u sabornici. Dakle, predsjednik Vlade, po meni, je danas ishitrenom odlukom pokušao razriješiti, ali supotpis će dati predsjednik Sabora ili će se provesti rasprava u Saboru mogu li ti ministri obnašati svoju dužnost ili ne", pojasnio je.


 
U ovom trenutku Vlada nije stabilna, ali za stabilnost u ovom trenutku je odgovoran predsjednik Vlade koji je odlučio tri ministra, koja imaju iza sebe rezultate, razriješiti iz razloga što mi ne možemo poduprijeti čovjeka koji dalje ne može obnašati dužnost, zaključio je Petrov.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook