Slavlje na ulicama Prištine

Francuski sud odbio zahtjev za izručenje Haradinaja Srbiji: 'Albanci su pobijedili, danas se vraćam na Kosovo'

Hronika27.04.17, 09:48h

Francuski sud odbio zahtjev za izručenje Haradinaja Srbiji: 'Albanci su pobijedili, danas se vraćam na Kosovo'
Haradinaj se od 4. januara nalazi u Francuskoj, nakon što je na aerodromu u Bazelu uhapšen po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina. Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj

 

Francuski sud u Kolmaru donio je odluku da ne izruči Srbiji lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

 

"Procedura je okončana, zahtev je odbijen. Od sada sam slobodan. Idem po pasoš u Strazbur. Ako postoji mogućnost, vraćam se danas na Kosovo", izjavio je Haradinaj.

 

"Izgubljena četiri mjeseca nisu malo, ali Albanci su pobijedili", dodao je.

 

Ispred suda su ga velikim aplauzom i povicima 'sretno' dočekali članovi njegove stranke, kao i veliki broj Albanaca iz dijaspore. Na ulicama Prištine se slavi.

 

Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe.

 

Haradinaj se od 4. januara nalazi u Francuskoj, nakon što je na aerodromu u Bazelu uhapšen po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina. Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

 

On je u nekoliko navrata izjavio da je proces protiv njega neosnovan i politički motivisan, da će na kraju pobijediti pravda, i da ne priznaje srpsku jurisdikciju.

 

Haradinaja je 2012. godine Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji oslobodio svih optužbi za ratne zločine. Bilo je to ponovljeno suđenje, nakon što je isti sud 2008. godine donio oslobađajuću presudu po optužbama u vezi kršenja ratnih zakona.

 

Haradinaj je podnio ostavku na mjesto premijera 2005. i samovoljno se tada predao Hagu, pošto ga je tužilaštvo optužilo za ratne zločine.

 

Skupština Kosova je 9. marta usvojila rezoluciju kojom se zahtijeva bezuslovno puštanje Ramuša Haradinaja ali i suspenzija dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije do njegovog oslobođenja, što se i desilo. Poslanici Skupštine zatražili su i da se ponište sve potjernice Srbije protiv državljana Kosova.

 

(slobodnaevropa.org, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook